Az EIB 100 millió eurós hitelt folyósít a Diákhitel Központnak

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurós kölcsönt nyújt a Diákhitel Központnak a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó kölcsönök finanszírozására – közölte a két szervezet csütörtökön.

Így közel 500 millió euróra nő az EIB által a Diákhitel Központnak 2005 óta folyósított hitelek összege.
Az EIB hagyományosan nem közli a folyósított hitelekkel kapcsolatos részleteket.
Bugár Csabának, a Diákhitel Központ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a mostani hitel kizárólag a Diákhitel2 konstrukció hitelezését szolgálja. A Diákhitel2 konstrukcióban a hallgatók csak a képzés költségére fordíthatják a felvett összeget. A vezérigazgató a két szervezet közös közleményében úgy fogalmazott: a Diákhitel Központ a kölcsön révén tudja „biztosítani és elősegíteni, hogy a magyar fiatalok egyenlő esélyekkel kapcsolódhassanak be a felsőoktatásba”.
Wilhelm Molterer, az EIB magyarországi kölcsönökért felelős alelnöke szerint a mostani kölcsön a Diákhitel Központtal fennálló sikeres együttműködésük folytatása. „Az EIB által kedvező feltételek mellett kölcsönzött közel 500 millió euró a hallgatók szélesebb rétegeinek teszi elérhetővé a felsőoktatást. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a magyar lakosság egyre növekvő arányban szerezzen felsőfokú végzettséget, ami pozitívan hat a magyar társadalomra és gazdaságra egyaránt” – idézte Wilhelm Molterert a közlemény.
Mint írták, az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első két kölcsön összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a harmadik az ütemezésnek megfelelően, 2014-ig kerül teljes egészében felhasználásra.
A magyarországi diákhitel rendszer 12 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ennek kiemelt jelentősége van Magyarországon, ahol a felsőoktatás rendszere komoly, erőteljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt években.(MTI)

Scroll To Top