Devizahitelek – Még Matolcsy sem támogatná az egy lépésben történő átváltást

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a háztartási devizahitelekkel kapcsolatban várja a kormány javaslatát  – mondta a jegybank elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Amennyiben a kabinet az MNB-hez fordul egy olyan javaslattal, amely élvezi a frakciószövetség és a kormány támogatását, akkor a jegybank  kialakítja álláspontját – közölte Matolcsy György.
Hozzátette, hogy a jegybank álláspontja három pilléren nyugszik: nem sérülhet egyetlen, a jegybanktörvényben megfogalmazott cél sem, így sem az árstabilitás, sem a pénzügyi stabilitás, sem a növekedés.
Az MNB pénzügyi stabilitási szempontból minden olyan megoldást ellenezni fog, amely egyetlen pillanatra összpontosítaná az összes terhet – jelentette ki.
Az MNB elnöke hangsúlyozta: a jegybank kész arra, hogy a legszigorúbb pénzügyi stabilitási szabályok betartása mellett felszabadítható devizatartalékából a mindenkori piaci árfolyamon a kormány és a bankszövetség közös programja mellé álljon.
Hozzátette, a magyar gazdaság pénzügyi stabilitási szempontból akkor lesz rendben, ha a magyar gazdaságból kiveszik a devizahiteleket, ez szerinte minden szereplőnek érdeke.(MTI)

Scroll To Top