Devizahitelek – KDNP: van lehetőség a megkötött szerződések jogszabállyal történő módosítására

A KDNP szerint az Alkotmánybíróság a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésével kijelölte a mozgásteret az adósok helyzetének méltányos könnyítésére.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte hétfőn az MTI-vel, egyúttal kiemelve, a családok pártja üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság megállapította: a jogszabály a megkötött szerződések tartalmát kivételes esetben megváltoztathatja.
A devizahitelesek pereiben a polgári bírósági döntések már rámutattak arra, hogy miként változtathatók meg egy szerződés rendelkezései, ha olyan körülmény áll be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti – emlékeztettek.
Jelezték: amennyiben a jobbközép erők kapnak lehetőséget a kormányzásra az új parlamenti ciklusban, azt a munkát folytatnák – az igazságosság elve mentén -, amellyel eddig is devizaadósok százezreinek terhein enyhítettek.
Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.(MTI)

Scroll To Top