Devizahitelek – Jövő hétfőn kezdődnek a másodfokú tárgyalások

Jövő hétfőn az EvoBank Zrt. keresetének tárgyalásával kezdetét veszi a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos másodfokú tárgyalások sorozata a Fővárosi Ítélőtáblán.

A bíróság honlapján szerdán közzétett tárgyalási jegyzék szerint a jövő hétre összesen 6 tárgyalást tűztek ki, a Milton Hitelezési Zrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet, a Széchenyi István Hitelszövetkezet és a Retail Prod Zrt. ügyét fogják tárgyalni.
A bíróságnak másodfokon is – ahogy az augusztus 22-én kezdődött első fokú eljárásokban – arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.
A bíróság eddig összesen 57 ítéletet hozott, ebből 54 felperesi keresetet utasítottak el teljesen. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.
A visszalépő a Banco Primus Fióktelep Magyarország volt, részlegesen pedig a K&H Bank Zrt., az UCB Ingatlanhitel Zrt. és a Magyar Cetelem Bank keresetét hagyták jóvá. Az Alkotmánybírósághoz az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank összevont perében, valamint az OTP Ingatlanlízing ügyében fordult a Fővárosi Törvényszék. Egy esetben – az augusztus 27-i elutasítást követően – a szeptember 17-i tárgyaláson úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy kiegészítő ítéletet hoz abban a perben, amelyet az AXA Bank indított a magyar állam ellen a devizahitel-szerződések ügyében, ezt szeptember 25-én ismertetik. Szintén csütörtökön várható elsőfokú határozat a Szigetvár Takarékszövetkezet ügyében.(MTI)

Scroll To Top