Devizahitelek – Doubravszky: el kell kerülni a társadalmi feszültséget!

Doubravszky György szerint a devizahitelesek problémáira a legkisebb társadalmi feszültséget jelentő megoldást kell megtalálni. A pénzügyi jogok biztosa hétfőn az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén úgy vélte, az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján körvonalazodó kompromisszumos megoldás az érintettek 90 százalékának megfelelő lehet.

A testület tájékoztatót hallgatott meg a pénzügyi jogok biztosa tevékenységének eddigi eredményeiről és tapasztalatairól.
Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke olyan megoldási javaslatokat szorgalmazott, amelyek beilleszthetők a jogrendszerbe, a társadalmi igazságosságba, és megoldást kell találni a 90 napon túli tartozásokra is.
Doubravszky György hangsúlyozta: fél évvel ezelőtt a devizahitelezést devizában nyilvántartott forinthiteleknek tekintette. Mostanra azonban el kell fogadni, hogy olyan megoldás szükséges, amely a “legkevesebb sebet tépi fel a társadalomban” – mondta, és felhívta a figyelmet arra: veszélyes lehet, ha “bármely társadalmi oldal a másiknak ugrik”.
A pénzügyi jogok biztosa úgy látja: a devizahitelezés hibás termékként való kezelése átment a köztudatba, a bankszövetség is kezdi belátni, hogy az nem egy európai pénzügyi konstrukció.
Simon Gábor elfogadhatatlannak nevezte, hogy devizahitelezés területén a kormány “gyeplőt dobott a bankok és az ügyfelek közé”, és november 1-jéig rájuk bízta a megállapodást. A szocialista politikus szerint a kormánynak addig sem szabadna kivonulnia a folyamat rendezéséből, ezen kívül a 90 napon túli tartozást felhalmozók helyzetével is foglalkozni kellene.
Szabó Zsolt fideszes képviselő, a bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankok az elmúlt években a legjövedelmezőbb szektorba tartoztak, “ami többi között meglátszik a székházaikon is”, devizahitelezéssel pedig az adósok megélhetését, lakhatását veszélyeztették.(MTI)

Scroll To Top