Délkelet-ázsiai csúcs lesz az év elején az Egyesült Államokban

Délkelet-ázsiai vezető politikusok részvételével lesz csúcsértekezlet az év elején a kaliforniai Sunnylandsben. A csúcsértekezlet célja, hogy az Egyesült Államok szorosabbra fűzze stratégiai kapcsolatait e gyors gazdasági növekedést felmutató térséggel – jelentették be a Fehér Házban szerdán.

A csúcsértekezletről Barack Obama elnök a múlt hónapban döntött, amikor rövid időre Malajziába látogatott, s ott meghívta a Délkelet-ázsiai Országok Szervezetének (ASEAN) vezető politikusait az Egyesült Államokba, hogy “folytassák a fontos eszmecseréket az ázsiai-csendes-óceáni térségről” – jelentette be szerdán Myles Caggins, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője. “Az elnök örömmel vette, hogy a térség vezetői elfogadták meghívását Sunnylandsbe” – mondta Caggins, ám arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mikor is kerül sor e csúcstalálkozóra. A japán Kyodo News hírügynökség azonban tudni véli, hogy a magas rangú politikusok február 15-16-án jönnek össze Dél-Kaliforniában.
Sunnylands Rancho Mirage egyik elegáns helye, ahol Obama 2013-ban a nem sokkal korábban hivatalba lépett Hszi Csin-ping kínai elnököt is fogadta.
Az Obama-adminisztráció jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az amerikai külpolitika “nyisson” a délkelet-ázsiai térség felé is, részben éppen Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására. Az amerikai elnök szorosabb viszonyt szeretne az ASEAN-országokkal: Brunei-jel, Kambodzsával, Indonéziával, Laosszal, Malajziával, Mianmarral (a volt Burmával), a Fülöp-szigetekkel, Szingapúrral, Thaifölddel és Vietnammal. A múlt hónapban Manilában Obama katonai segítséget ígért a manilai kormánynak, s a jövő esztendőben pedig Laoszba látogat (ez egyébként az első vizitje lesz ebben az országban).(MTI)

Scroll To Top