A GVH ötéves tevékenysége több milliárd forintnyi megtakarítást jelentett a fogyasztóknak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számításai szerint a versenyhatóság 2009 és 2014 közötti eljárásainak köszönhetően a fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg – mondta Juhász Miklós elnök, az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

A versenykorlátozó megállapodásokkal és erőfölényes visszaélésekkel, valamint a fúziókkal foglalkozó versenyfelügyeleti eljárások társadalmi haszna forintban mérhető – szögezte le a GVH vezetője.
Tájékoztatása szerint az idén mintegy 130 versenyfelügyeleti eljárást indult, és mintegy 125 ügy fog lezárulni. Az összes eljárás mintegy felét fogyasztóvédelmi ügyek adják. A lezárt ügyek bő egyharmada fúziókontrollal kapcsolatos, a fennmaradó 10-15 százalék klasszikus antitröszt (kartell és erőfölény) továbbá a jelentős piaci erővel való visszaélés miatt indított eljárás.
Az elnök felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évekhez képest növekszik a fúziós eljárások száma és az arányuk is. A kiszabott bírság összege közel 5 milliárd forintot tesz ki 2015-ben – ismertette.
Juhász Miklós felidézte, hogy az év közepén módosult a versenytörvény, ennek hatására tovább csökkent a fúziós ügyek elintézésének a határideje. Az egyszerűsített eljárásokban már 20 nap alatti az átlagos ügyintézési idő.
Szintén a módosítás teszi lehetővé, hogy a GVH a kis- és középvállalkozások által elkövetett első jogsértés alkalmával – bizonyos feltételek mellett – figyelmeztetést alkalmazzon a bírság kiszabása helyett. Ezzel a lehetőséggel eddig még nem élt a versenyhatóság, mert az csak 2015. július 1. után indult ügyeknél alkalmazható – jegyezte meg az elnök.
Külön szólt a fogyasztókra leghátrányosabban ható kartellekről. A GVH az idén hat ilyen ügyben hozott döntést, ezek közül négyben közbeszerzést is érintett.
A legnagyobb ügy a gyógyszerkartell volt, amelyben csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a hatóság. Itt három gyógyszer-nagykereskedő – két tanácsadó vállalkozás közreműködésével – befolyásolta a gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázatokat. Az ajánlataik benyújtása előtt egyeztették az áraikat, és felosztották a piacot egymás között.
Egy másik kartellügyben a műanyag csövek és fittingek (kapcsolóelemek és idomok) piacának meghatározó szereplői piacfelosztó és árrögzítő megállapodásokat kötöttek. A GVH több mint 725 millió forint bírságot szabott ki. Az ügyben alkalmazták az engedékenységi politikát: az egyik piaci szereplő több mint 800 millió forint bírság alól mentesült, a másik cég bírságát pedig 40 százalékkal mérsékelték, miután információval segítették a hatóság munkáját.
A versenyhatóság a kontaktlencsék és ápolószerek online forgalmazásának korlátozása ellen is fellépett. A versenykorlátozó kedvezményrendszer alkalmazása miatt összesen több mint 100 millió forint bírságot szabott ki, és megtiltotta a jogsértés folytatását.
A GVH a szúnyogirtási piac meghatározó szereplőit is elmarasztalta, mert versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek egymással, hét vállalkozásra összesen mintegy 80 millió forint bírságot szabott ki – ismertette az elnök.
Büntetőeljárás két esetben indult kartellezés miatt eddig Juhász Miklós tájékoztatása szerint. Az egyik az útépítési, illetve útrekonstrukciós munkálatok miatt, a másik pedig az egyes rendőrkapitányságok épületenergetikai korszerűsítésre kiírt közbeszerzési eljárásokban feltárt ügyek miatt indult. További négy esetben a fogyasztók megtévesztése miatt tett feljelentést a GVH.
Az elnök kiemelte, hogy december elsején kampányt indítottak az engedékenységi politika népszerűsítésére. A GVH széles körben próbálja elérni a kkv-kat, hogy növekedjen az engedékenységi kérelmek alapján indított eljárások száma.
A kampánnyal egy időben elindult a kartell-chat is, amely lehetővé teszi az anonim kapcsolatfelvételt a GVH-val. Az első tapasztalatok jók – jegyezte meg Juhász Miklós.
A tájékoztatáspolitikai eszközök között említette a kartell.gvh.hu oldalt, amelynek kialakításával a hatóság a kartellekkel, ezek káros jellegével és az engedékenységgel kapcsolatos alapvető információkat kívánja közérthető formában megosztani az oda látogatókkal.
Az elnök kitért arra, hogy fogyasztóvédelmi ügyek továbbra is nagy súllyal vannak jelen a hatóság tevékenyégében: számos étrend-kiegészítő, gyógyszer, illetve gyógyhatású termék, valamint gyógyászati segédeszköz reklámozásával, továbbá az üdülési joggal és egy légitársaság tájékoztatásával összefüggő megtévesztések miatt állapított meg jogsértést, és szabott ki bírságot a GVH az idén.
Az összehasonlító reklámok miatt szintén több eljárás zárult jogsértés megállapításával. Az eljárások több alkalommal kötelezettségvállalással zárultak, például a kommunikációs gyakorlat módosítását, oktatási kampány indítását vállalta az elmarasztalt cég.
A GVH fennállásának 25 éves évfordulójára megújította honlapját, épületét megnyitotta a nagyközönség előtt a 85 éves kartellszabályozást bemutató jogtörténeti kiállítással, és egyebek mellett nagyszabású nemzetközi versenyjogi konferenciát rendezett.(MTI)

Scroll To Top