Dél-koreai vezérkari főnök: szükség esetén megelőző csapást mérnek Észak-Koreára

A dél-koreai hadsereg kész megelőző csapást mérni Észak-Koreára egy háború kirobbantásának veszélye mellett is, ha arra utaló jeleket észlel, hogy Phenjan be akarja vetni atomfegyvereit – közölte Dzsung Szung Dzso dél-koreai vezérkari főnök.

„Ha Észak egyértelmű szándékot mutat az atomfegyverek bevetésére, akkor jobb elpusztítani azokat, és háborúba menni, mintsem támadás áldozatává válni” – fogalmazott Dzsung tábornok csütörtöki dél-koreai és japán sajtóhírek szerint.
A vezérkari főnök egy parlamenti bizottság előtt azt is elmondta, hogy a hadsereg értesülései szerint Észak-Korea közel járhat hidrogénbomba kifejlesztéséhez. „Szakértők szerint a(z észak-koreai) bomba egy lépésre van a hidrogénbombától” – mondta.
Korábbi hírek szerint Phenjan fúzióval felerősített fissziós bomba tesztelésére készül. Ezzel az eljárással a fissziós bomba hatásfoka akár kétszeresére is növelhető, továbbá a technológia kisebb és könnyebb fegyverek kifejlesztését teszi lehetővé.
Megfigyelők szerint a decemberben sikeres rakétatesztet végrehajtó Phenjan egyre kisebb bombák elkészítésén fáradozik, hogy azokat képes legyen rakétákra szerelve célba juttatni. Az is felmerült, hogy Észak-Korea egyszerre két bombát fog tesztelni, egy plutóniumot és egy uránt tartalmazót.
Hírügynökségi értesülések szerint Phenjan vagy a kínai újévhez időzítve, február 10-én, vagy Kim Dzsong Il volt észak-koreai vezető születésnapján, február 16-án fogja végrehajtani korábban bejelentett kísérleti atomrobbantását. (MTI)

Scroll To Top