Csökkent a Raiffeisen Bank International első negyedéves nyeresége

A Raiffeisen Bank International 157 millió euró adózás utáni, első negyedévi nyereséget jelentett kedden, 71 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi kiugróan magas első negyedéves eredmény volt.

2012. első negyedévében egy egyszeri hatás miatt 541 millió eurót tett ki az RBI konszernszintű nettó eredménye.
A kedden közölt eredmény valamivel magasabb a hírügynökségek által megkérdezett elemzők várakozásainál.
Az adózás előtti eredmény idén 251 millió euró volt az első három hónap után.
A kamatbevétel 865 millió eurót tett ki, egy százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A céltartalékképzést 220 millió euróval, 44 százalékkal emelték. A bank közlése szerint ez a várakozásoknak megfelelő növekedés.
Az összes bevétel – az első negyedévben végrehajtott, 3 millió euró összegű értékleírásokat is számításba véve – egy százalékkal, vagyis hatmillió euróval 1,3 milliárd euróra emelkedett.
A működési költségek egy költségcsökkentő program pozitív hatásai ellenére is növekedtek az első negyedévben, a Polbank integrációjára visszavezethetően. 788 millió eurót tettek ki a konszernszintű költségek, öt százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben.
A banknál elhelyezett ügyfélforrások 66,9 milliárd eurót tettek ki, az év vége óta 0,6 milliárd euróval emelkedtek. A lakossági betétek összege csökkent, a legnagyobb mértékben Csehországban (400 millió euróval) és Magyarországon (200 millió euróval).
Az ügyfelekkel szembeni követelések 500 millió euróval, 77,3 milliárd euróra csökkentek. A nem fizető hitelek aránya 9,8 százalékról 9,9 százalékra emelkedett 2012. év vége óta. A hitel-betét mutató mérsékelten csökkent, 121 százalékra.
Az RBI mérlegfőösszege 131,9 milliárd eurót tett ki, három százalékkal kevesebbet a 2012 év véginél.
A bankcsoport közlése szerint – a piaci körülmények függvényében – továbbra is fennáll a tőkeemelés lehetősége. (MTI)

Scroll To Top