Az amerikai ingatlanpiacon fektetheti be devizatartalékai egy részét Kína

A talpraállást érzékelve az amerikai ingatlanpiaci befektetések lehetőségét vizsgálja a devizapiaci felügyeletért felelő kínai szabályozószerv, a SAFE – írja a keddi kínai sajtó.

A kelet-ázsiai ország 3,4 ezer milliárd dollárt is meghaladó értékű devizatartalékainak egy részét a gazdasági portálok jelentése szerint közvetlenül az Egyesült Államok ingatlanpiacán, ezen túl pedig ingatlanpiaci alapokat és ingatlanpiaci cégekben való részesedést vásárolva fektetné be a szervezet.
A hírt a SAFE egyelőre nem erősítette meg, képviselői korábban ugyanakkor úgy fogalmaztak: a diverzifikációra törekszenek, s idén elsősorban a magas megtérülésű eszközökre koncentrálnak majd, mivel kormányzati ügynökségként a devizatartalékok értékének megőrzése és növelése az elsődleges céljuk. Az amerikai ingatlanpiac iránti megnövekvő kínai érdeklődésről korábban a Bloomberg hírügynökség és a Wall Street Journal is hírt adott – az ügyhöz közel álló forrásokat idézve.
Az elemzők az ingatlanpiacot az idei éves amerikai gazdasági növekedés egyik motorjának tartják, talpraállását az elmúlt hónapok statisztikái is jól mutatják. Az első negyedévben a városi családi házak eladási volumene 89 százalékkal nőtt, ugyanígy az árak is növekedést mutattak.
A kínai devizatartalék több mint egyharmada amerikai kormányzati kötvényekben van, Kína az amerikai kormány legnagyobb külföldi hitelezője, márciusban 1,25 ezer milliárd dollár értékű értékpapírral. (MTI)

Scroll To Top