Csehország tavaly többet kapott az EU-tól, mint amennyit befizetett

Csehország tavaly 73,8 milliárd koronával nagyobb támogatást kapott az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett – közölte a cseh pénzügyminisztérium.

A tárca kimutatása szerint Prága tavaly 39,8 milliárd koronát fizetett be a brüsszeli kasszába, míg onnan 113,7 milliárdot kapott. A tavalyi nyereség 43 milliárd koronával magasabb, mint a 2011-es összeg és legmagasabb azóta, hogy 2004-ben Csehország tagja lett az Európai Uniónak. Az összeg emelkedését elsősorban az eredményezte, hogy Brüsszel kifizette Prágának a csehországi problémák miatt korábban leállított uniós támogatásokat.
„A Cseh Köztársaság hosszú távon pozitív befogadó országa az EU költségvetésének. Az EU-hoz történt csatlakozása óta 250 milliárd koronával kapott többet, mint amennyit befizetett a közösbe” – jelentette ki Miroslav Kalousek pénzügyminiszter.
Az EU tavaly felújította a strukturális és a kohéziós alapokból történő kifizetéseket Prágának, amelyeket korábban a csehországi elszámolási problémák miatt Brüsszel leállított. Ezekből az alapokból tavaly Csehország 81,3 milliárd koronát kapott, tehát az összes támogatás több mint 70 százalékát.
A közös mezőgazdasági politika programból tavaly Csehország 29,7 milliárd koronát kapott, ami a második legjelentősebb tételt tette ki. (MTI)

Scroll To Top