Csehország bírálja Svájcot a munkavállalás korlátozása miatt

Bírálta a cseh külügyminisztérium, hogy Svájc szerdán további egy évvel meghosszabbította munkavállalási engedélyek korlátozását az európai uniós tagállamokból érkezőknek.

Prága úgy véli, hogy a svájci döntés diszkriminációs, ezért európai szintű válaszlépéseket kezdeményez.
„A Cseh Köztársaság nagyon sajnálja a Svájci Államszövetség kormányának döntését. Az intézkedést diszkriminatív jellegűnek tartjuk, amely ellentétes a szabad mozgást biztosító európai uniós megállapodásokkal. Az intézkedés európai szintű problémát okoz, s ilyen szinten fogjuk keresni a megoldást is” – jelentette ki Johana Grohová, a cseh külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Prágában. A svájci lépést már az Európai Unió is bírálta.
Svájc ezt a korlátozást nyolc, az EU-hoz az elmúlt évtizedben csatlakozott közép- és kelet-európai országgal szemben érvényesíti. A tavaly bevezetett korlátozást most május elsejével újabb egy évre meghosszabbították. A szövetségi tanács – a svájci kormány – úgy döntött, hogy érvényben tartja ezt az intézkedést, és a hatályát kiterjeszti az egész Európai Unióra.
A korlátozást a svájci jobboldali pártok követelték. Bern az indoklásban az unióval a személyek szabad mozgásáról kötött szerződés azon védzáradékára hivatkozik, amely kivételes helyzetben és korlátozott időtartamra engedélyez ilyen egyoldalú lépést.
A korlátozás miatt tavaly is tiltakozott az Európai Bizottság. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője akkor azt hangsúlyozta, hogy a személyek szabad mozgásáról kötött szerződés nem enged meg semmifajta megkülönböztetést az EU-polgárok között. (MTI)

Scroll To Top