A Richter közgyűlése megszavazta a 660 forintos osztalékot

Részvényenként 660 forintos osztalék kifizetéséről döntött a Richter Gedeon Nyrt. éves közgyűlése csütörtökön, az osztalék mértéke megegyezik a tavalyival.                                                                                                        

Az osztalék kifizetése június 17-én kezdődik.
A társaság a 2012. évi, magyar számviteli szabályok szerinti 43,91 milliárd forint adózott eredményéből 12,27 milliárd forintot oszt szét a részvényesek között, 31,64 milliárd forint pedig az eredménytartalékba kerül.
A közgyűlés az anyavállalat 2012. évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját 654,95 milliárd mérlegfőösszeggel és 43,91 milliárd forint adózott eredménnyel, a Richter csoport nemzetközi számviteli standardok szerinti konszolidált beszámolóját 672,237 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 49,08 milliárd forint eredménnyel fogadta el.
A közgyűlésen a részvényesek 66,84 százaléka jelent meg.
A közgyűlés megszavazta az igazgatóság javaslatát a részvények névértékének tizedelésére, a névérték így ezer forintról száz forintra változik. A társaság ettől azt várja, hogy megélénkül a részvények kereskedése. A jelenlegi, 30 ezer forint fölötti árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is.
A részvényesek felhatalmazták az igazgatóságot, hogy a következő évi rendes közgyűlés időpontjáig saját részvényeket vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a jegyzett tőke 10 százalékának erejéig. A saját részvények egyrészt felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként használhatók fel, másrészt a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszereit szolgálják.
Bogsch Erik vezérigazgató a vállalat nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerinti konszolidált jelentését ismertetve elmondta: az idén 112 éves a Richter a válság ellenére eredményes évet zárt tavaly. A válság negatív hatásai között említette a kormány költségvetési megszorításra vonatkozó törekvését, ami a gyógyszerárak leszorításában nyilvánult meg, továbbá a vásárlóerő mérséklődését, ami miatt a gyógyszervásárlásra költött összeg is csökkent.
Úgy vélte, hogy mindezeket ésszerű takarékossággal és a hatékonyság javításával ellensúlyozhatja a vállalat, és hangsúlyozta az innováció, az új készítmények kutatásának-fejlesztésének fontosságát.
A tavalyi év eseményei közül a vezérigazgató kiemelte, hogy az amerikai Forest gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztett cariprazine antipszichotikum fázis III vizsgálata pozitív eredményeket hozott két indikációra, és ez lehetővé tette, hogy a Forest novemberben törzskönyvi kérelmet nyújtson be a hatóanyagra az Egyesült Államokban. További fontos esemény volt, hogy a méhmióma elleni eredeti készítmény, az Esmya forgalomba hozatali engedélyt kapott az EU-ban és a szer azóta több országban – köztük Magyarországon is – társadalombiztosítási támogatást is kapott.     Kiemelte még, hogy tavaly Debrecenben felavatták a Richter új biotechnológiai üzemét, továbbá novemberben a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Richterrel.
A Richter konszolidált árbevétele 326,7 milliárd forint volt 2012-ben, 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit, nettó eredménye pedig 0,8 százalékkal 49,1 milliárd forintra csökkent.
Beruházásokra 30 milliárd forintot költött tavaly a gyógyszergyár, pénzeszközei pedig 100 milliárd forint körüli összeget tettek ki 2012 végén. (MTI)

Scroll To Top