Cséfalvay: Magyarország már egészséges növekedési pályára lépett

Magyarország már egészséges növekedési pályára lépett, az ország versenyképessége szempontjából pedig kiemelt jelentőségű az itt kiépített infrastruktúra és a beszállítói háttér a közép-kelet-európai országok között – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013. évi konjunktúrajelentését bemutatató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára közös érdeknek nevezte, hogy a Magyarországon működő vállalkozások minél jobb gazdasági környezetet tapasztaljanak.
A jelentés szerint a régiós országok között kissé javult Magyarország megítélése, az előző évi 13. helyről a 10. helyre lépett a 20-as listán, amelyről Sefer Stevan, a DUIHK elnöke azt mondta: „kis előrelépés egy hosszú úton”.
Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője ismertette: a felmérésben résztvevő cégek leginkább a magyarországi gazdaságpolitika kiszámíthatóságának hiányát bírálták, a megkérdezett vállalkozások 79 százaléka volt elégedetlen, vagy nagyon elégedetlen a magyar gazdaságpolitikával.
A felmérés szerint a befektetők Magyarország gazdasági helyzetét valamivel jobbnak ítélik, mint egy évvel korábban, azonban a válaszadók mintegy fele még most is rossznak értékeli a magyarországi gazdaság helyzetét, kilátásait. A felmérésben résztvevő cégek közül minden harmadik vállalkozás rosszabb nemzetgazdasági keretekre számít az idén – tette hozzá.
Kifejtette: a felmérés azt jelzi, hogy a gazdasági aktivitás Magyarországon 2013-ban is gyenge marad, ez tükröződik a beruházási tervek és a foglalkoztatási elképzelések visszafogottságában is, a válaszadó cégvezetők nulla körüli gazdasági növekedési ütemre számítanak az idén Magyarországon.
Regionális összehasonlításban Magyarország többnyire csak átlagos eredményeket tud felmutatni az üzleti környezetet jellemző tényezők tekintetében – tette hozzá.
A megkérdezett cégvezetők többsége úgy vélte, hogy az uniós forrásokhoz, illetve a magyar állami támogatásokhoz való hozzáférés továbbra sem felel meg az elvárásoknak, a válaszadók közel kétharmada elégedetlen ezzel.
Az adóterhelés és az adóigazgatás megítélésében is a megkérdezett vállalkozások kétharmada elégedetlen a fennálló helyzettel – fűzte hozzá Sefer Stevan. A német-magyar kamara elnöke hangoztatta: az adórendszert tekintve nem teljesültek a vállalkozásoknak tett korábbi ígéretek.
Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a német befektetők kiemelt szerepet játszanak a magyarországi gazdaságban, az eddig Magyarországra érkezett, összesen 78,5 milliárd euró külföldi működő tőke mintegy negyedét, 20,8 milliárd eurót német vállalkozások ruházták be Magyarországon, a kormányzat folyamatos párbeszédre törekszik a külföldi, köztük a német vállalatokkal. (MTI)

Scroll To Top