Infláció – Londoni elemzők 2,5 százalék körüli márciusi inflációt várnak

Valószínűleg 2,5 százalék körüli szintre lassult tovább a múlt hónapban a magyarországi infláció üteme éves összevetésben – jósolták a csütörtöki adatismertetés előtti előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak – JP Morgan, Goldman Sachs, 4cast, Morgan Stanley, Barclays, Bank of America-Merrill Lynch – felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 2,5-2,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt várnak márciusra. Egy hónappal korábban 2,8 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.
A 4cast gazdasági-pénzügyi elemzőház közgazdászai – akik a londoni konszenzussal egyező, 2,5 százalékos éves inflációt várnak a múlt hónapról – az élelmiszerárakat nevezték a prognózist terhelő egyik kockázatnak. Hozzátették ugyanakkor, hogy tekintettel az elmúlt hónapok során e komponensben tapasztalt enyhe inflációs nyomásra, egyelőre nincs ok annak feltételezésére, hogy a kosár élelmiszer-összetevője jelentős drágulásnak indulna.
A 4cast elemzői szerint azonban az év későbbi szakaszában az idei első három hónap kedvezőtlen időjárása és az árvízveszély jelentkezik majd inflációs kockázatként, bár úgy vélik, egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy e tényezőknek összességükben mekkora inflációs hatásuk lesz.
A cég elemzői szerint az inflációs összkép továbbra is nagyon enyhe ívű drágulási pályára vall, tekintettel a várható újabb közműdíj-csökkentésekre.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői 2,6 százalékos inflációs előrejelzést adtak márciusra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint a folytatódó magyarországi dezinflációs folyamat ezzel együtt is alátámasztja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának enyhítésre hajló alapállását.
A ház elemzői szerint az MNB folyamatos, alkalmanként 0,25 százalékpontos lépésekkel 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát az idei harmadik negyedév elejére.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakértői – akik 2,5 százalékos éves márciusi inflációt várnak – hangsúlyozták azt is, hogy az utóbbi hónapok gyors magyarországi dezinflációjának fő tényezői közül néhány valószínűleg csak átmeneti. Ezek közé sorolták a lakossági energiaárak hatósági csökkentését, amelynek révén a teljes kosárra számolt éves infláció a maginfláció alá süllyedt.
A Barclays elemzői kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a maginfláció üteme szintén lassul, elsősorban a gyenge hazai kereslet és a közvetett adókból eredő bázishatások miatt.
Mindezek alapján az eddigi 2,00 százalékpontos kamatcsökkentés után még további 1,00 százalékpontos enyhítést várnak, vagyis azzal számolnak, hogy a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére az MNB alapkamata 4,00 százalékig csökken, függően a forint árfolyammozgásaitól.
A Barclays elemzői szerint a magyarországi inflációs környezetben a jelenlegi 5,00 százalékos MNB-alapkamat is még viszonylag magas reálkamatnak számít.
Ugyanezt állapították meg a Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői is, akik szintén 2,5 százalékos éves inflációt várnak márciusról.
A ház londoni elemzői szerint egyelőre nehéz meghatározni, hogy a mostani enyhítési ciklus során pontosan meddig süllyedhet az MNB alapkamata. Megerősítették ugyanakkor azt a várakozásukat, hogy a forint az év hátralévő részében ismét nyomás alá kerül – a cég jelenlegi előrejelzése 320 forint/eurós árfolyamot valószínűsít 2013 végére -, és szerintük ebben az esetben az MNB „bajosan” tudná a jelenleginél sokkal mélyebbre csökkenteni alapkamatát.
A Morgan Stanley szakelemzői is hangsúlyozták azonban, hogy a magyarországi reálkamat még mindig a legmagasabbak között van a globális felzárkózó térség egészét tekintve. A „múltbeli MNB” valószínűleg tartotta volna magát ahhoz, hogy a magas állam- és küladósság-ráták, valamint a szintén magas rövid távú finanszírozási igények közepette magasabb reálhozam indokolt. Lehetséges azonban, hogy a jelenlegi, új összetételű monetáris tanács ettől eltérő nézetet alakít ki erről a kérdésről, és a Morgan Stanley által vártnál alacsonyabb szintre viszi az alapkamatot – hangsúlyozták előrejelzésükben a cég elemzői.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szintén arra számítanak, hogy márciusban 2,5 százalékra lassult a tizenkét havi infláció, elsősorban az üzemanyagok, valamint az alkohol- és a dohányfélék esetében belépő bázishatások miatt.
A cég szakértőinek prognózisa szerint áprilisban várhatóan még tovább csökken az inflációs ütem, és még a harmadik negyedévben is alacsony marad, főleg a közműdíjak csökkentésének hatására.
A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor 2013 végén ismét 3 százalék körüli éves ütemre gyorsulhat a magyarországi infláció, mivel addigra a most érvényesülő pozitív bázishatások némelyike visszájára fordul.
Az infláció mindazonáltal 2014 egészében is várhatóan az MNB 3 százalékos célszintje közelében mozog majd, módot adva a további jegybanki kamatcsökkentésekre, ha a forint nem gyengül eltúlzott mértékben – jósolták a JP Morgan szakértői.
A ház jelenleg érvényes előrejelzése alapján az idei év közepéig 4,50 százalékra csökken az MNB alapkamata, és egészen 2014 végéig ezen a szinten marad. (MTI)

Scroll To Top