Csányi: az OTP szerint 1 százalék körüli növekedés várható Magyarországon

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint 1 százalék körüli gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon, a régió egészére 2,6 százalékos bővülést várnak a bank szakértői ebben az évben.

A bank alapszabálya szerint a saját részvényekre eső osztalékot felosztják az osztalékra jogosult részvényesek között. Az osztalékot 2013. június 10-étől fizetik ki.
Az elfogadott mérleg alapján az OTP Bank mérlegfőösszege 6471,39 milliárd forint volt, az adózott nyereségből 5,25 milliárd forintot általános tartalékképzésre kell fordítani.
Csányi Sándor a részvényeseknek elmondta: a devizahitelek végtörlesztése alapvetően nem a 2012-es, hanem az előző évi banki teljesítményre hatott.
Az elnök-vezérigazgató az OTP-csoporton belüli folyamatokkal kapcsolatban elmondta: az előző évekhez hasonló tendencia folytatódott, nőtt az OTP tulajdonában lévő külföldi leánybankok részaránya a csoport által megtermelt konszolidált nyereségből, bankadóval együtt több mint 50 százalékra.
Az OTP konszolidált mérlegfőösszege tavaly 10 113,46 milliárd forint volt, a csoport szintű nettó eredmény 122,6 milliárd forintot tett ki, a nettó nyereség az előző évben 83,8 milliárd forint volt.
Az elnök-vezérigazgató a hazai banktevékenységről kifejtette: a vállalati hitelezés területén a bank kihelyezései 5 százalékkal nőttek. Jelentős bővülés volt az agrárhitelek  területén (13 százalékkal), s Magyarországon 10,6 százalékra sikerült növelni a vállalati hitelezésben a piaci részesedést. A kártyaüzletágban a paypass kártyák számát megtízszerezték az OTP-nél.
Az elnök-vezérigazgató a leánybankokról elmondta: az orosz bankpiac dinamikusan bővül, ebben az OTP-nek is fontos szerep jut. Csányi Sándor kiemelte: az orosz bank nyeresége 47,2 milliárd forint lett, Ukrajnában viszont jelentősen csökkent az eredmény, 5 milliárd forintról 500 millióra. A fogyasztási hitelállomány viszont 282 százalékkal nőtt, miután az orosz modellt kezdték bevezetni az ukrán piacon.
Az elnök-vezérigazgató rámutatott: tavaly két nagy vesztese volt a csoportnak, nevezetesen a Montenegróban és Szerbiában tevékenykedő leánybankok, ezekben az országokban 4, illetve 5 milliárd forint veszteséget halmoztak fel az elmúlt évben.
Csányi Sándor szerint 1 százalék körüli gazdasági növekedés várható az idén Magyarországon, a régió egészére 2,6 százalékos bővülést várnak a bank szakértői ebben az évben.
Hozzátette: a bank organikus növekedését tervezik, de keresik az akvizíciós lehetőségeket is. Kiemelte: a bank tőkemegfelelési szintjét nem kívánják tovább növelni, a hitel/betét mutatónál 100 százalék alatti mértéket akarnak elérni. (MTI)

Scroll To Top