Csaknem 400 milliárd forint hitelhez jutott 17 ezer kkv a Garantiqa kezességvállalásával

Csaknem 400 milliárd forint hitel került több mint 17 ezer hazai kis- és középvállalkozáshoz (kkv) az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával az első fél évben.

A garanciaállomány meghaladta a 660 milliárd forintot, ami több mint 30 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatta a Garantiqa pénteken az MTI-t.
A közlemény szerint a társaság elsődleges célja, hogy egyre több olyan vállalkozáshoz jusson el az állami kezesség, amelyek enélkül nem juthatnának finanszírozási forráshoz.
A Garantiqa jelezte, a vállalati szektor finanszírozási igénye továbbra is jelentős. Felidézték a Magyar Nemzeti Bank júniusi jelentését, amely szerint a vállalati szektor beruházási alapfolyamatai erősödnek, összhangban a kereslet kedvező alakulásával, az alacsony kamatkörnyezettel és a kkv-hitelek bővülésével. A jegybanki szakértők a teljes vállalati hitelezés esetében átlagosan évi 6 százalékos, a kkv-hitelezés esetében pedig 6-8 százalékos bővülésre számítanak 2020-ig.

A Magyar Fejlesztési Bank egy korábbi kutatása szerint ugyanakkor az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel.
A társaság a nyilvánosan elérhető adatok alapján több mint 10 ezer hazai vállalkozás garanciaképességi vizsgálatát végezte el, amelynek eredményeként hitelfelvétel során a Garantiqa készfizető kezességvállalása bevonható. A tervek szerint szeptemberben a Garantiqa postai és elektronikus úton keresi fel ezeket a vállalkozásokat, hogy tájékoztassa őket garanciaképességükről.
A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki kiemelte: a társaság a hazai kkv-finanszírozás egyik legmeghatározóbb szereplője, minden ötödik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásával realizálódik. Kiemelt céljuk, hogy minél több kkv-t sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel, ezzel támogatva azon vállalkozások finanszírozáshoz jutását, amelyek állami kezességvállalás nélkül nem is kapnának hitelt vállalkozásuk fejlesztéséhez, működtetéséhez – hangsúlyozta a vezérigazgató.
A közlemény szerint a megalapításának 25 éves évfordulóját tavaly ünneplő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott már kezességvállalást.
(MTI)

Scroll To Top