Ciprusi mentőcsomag – Német pénzügyminiszter: segítség csak a válság okainak megszüntetéséhez adható

Ciprus csak akkor kaphat segítséget az euróövezeti társországoktól, ha a támogatás révén megszünteti a bankválság okait – mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.

Wolfgang Schäuble a Welt am Sonntag című lapnak elmondta: a ciprusi vezetés eredetileg azt akarta elérni, hogy a nemzetközi hitelezői trojka finanszírozza a fenntarthatatlanul működő bankrendszert, és hallani sem akart arról, hogy a két legnagyobb ciprusi bank befektetői viseljék a válság terhét, kivéve a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait, akiknek a pénze az uniós jog alapján betétbiztosítási védelem alatt áll.
A nemzetközi hitelprogramnak azonban csak akkor van értelme, ha „a gyökerénél ragadja meg a problémákat” – mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: az euróövezeti tagországok meg akarják akadályozni, hogy Ciprus fizetésképtelenné váljon, ez azonban nem változtat a nemzetközi hitelprogram feltételein.
Ciprus „így is meg úgy is nehéz út elején áll”, a problémákért pedig csak saját magát okolhatja, hiszen a válság nem a segítség feltételeihez ragaszkodó uniós partnerek makacssága miatt alakult ki, hanem a helyi bankszektor „működésképtelen üzleti modellje” miatt – mondta Wolfgang Schäuble.
Hozzátette: a két legnagyobb ciprusi bank lényegében fizetésképtelen, az ország pedig a bankszektor válsága miatt már 2011 ősze óta nem jut forráshoz a pénzügyi piacokon. (MTI)

Scroll To Top