Ciprusi mentőcsomag – Merkel: az euróövezet kötelessége a ciprusi bankválság megoldása

Az euróövezeti tagállamok közös kötelessége megoldani a Cipruson kialakult bankválságot – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a törvényhozás alsóháza, a Bundestag európai ügyi bizottságában folytatott megbeszélése után hangsúlyozta: „Ciprus a partnerünk, ezért közösen kell megtalálnunk a megoldást” a ciprusi pénzügyi rendszer bajaira. Hozzátette: sajnálja, de természetesen tiszteletben tartja a ciprusi parlament előző napi döntését a válságkezelési terv elutasításáról.
Hangsúlyozta: az euróövezeti tagállamok világosan jelezték, hogy a 100 ezer euró alatti összegű betétek tulajdonosait meg kell kímélni a válságkezelés költségeitől, az ennél nagyobb összegű betétek tulajdonosainak viszont részt kell venniük a válság terheinek viselésében.
Angela Merkel elmondta: a jelenlegi helyzetben egyelőre be kell várni a ciprusi vezetés újabb javaslatát, a tárgyalásokat pedig a trojka – vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – képviselőinek kell folytatniuk tovább Ciprus képviselőivel.
Hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a ciprusi bankrendszer fenntartható pályára álljon. Németország „megoldást akar”, és „tisztelettel” viszonyul valamennyi ciprusi javaslathoz – mondta Angela Merkel.
A trojka a hét végén 10 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá Ciprus számára, azzal a feltétellel, hogy ehhez Ciprus hozzátesz 5,8 milliárd eurót saját forrásból. Egyúttal bejelentették, hogy az önrész előteremtése céljából 10 százalékig terjedő egyszeri adót vetnek ki a bankbetétekre, ami pánikot váltott ki a betétesek körében. A ciprusi parlament kedden elutasította a mentőcsomagot. A ciprusi kormány a feltételek újratárgyalására törekszik és orosz segítségben is reménykedik.(MTI)

Scroll To Top