Ciprusi mentőcsomag – Hollande: tartós megoldás kell Ciprus hozzájárulásával

Ciprus „megfelelő hozzájárulásával tartós megoldást” szeretne a francia elnök a szigetországban kialakult válság kezeléséhez. Francois Hollande ezt ciprusi kollegájával, Nikosz Anasztasziadisszal folytatott telefonbeszélgetésekor mondta szerdán.

„A köztársasági elnök egy tartós megoldás fontosságáért és Ciprus megfelelő hozzájárulásáért szállt síkra a mentőcsomaghoz” – olvasható a megbeszélés után a francia elnöki hivatal által kiadott közleményben, amely szerint „a két államfő osztja azt a meggyőződést, hogy gyors megegyezést kell találni a trojkával (Európai Unió, Európai Központi Bank és Nemzetközi Valutalap), mindegyik fél érdekében”.
Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő korábban azt mondta, hogy „hiba” volt a ciprusi gazdaság megmentésére kidolgozott törvényjavaslat a bankbetétek megadóztatására.
Ciprus múlt pénteken Brüsszelben arra vállalt kötelezettséget, hogy 10 milliárd eurónyi euróövezeti mentőhitelért cserébe 5,8 milliárd eurónyi saját bevételt teremt elő, elsődlegesen a bankbetétek megadóztatásával és a társasági adó emelésével. A terv azonban hatalmas tiltakozást váltott ki a szigetországban.(MTI)

Scroll To Top