Ciprusi mentőcsomag – Győri Enikő: az euróövezet tagjai szerint most Ciprusnál van a labda

Az euróövezet tagjai szerint most Ciprus térfelén pattog a labda, miután felajánlották a segítséget az országnak, valamit tennie kell, nem várhat arra, hogy majd az EU megoldja a gondjait – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Az államtitkár szerdai finnországi tárgyalásai után nyilatkozott telefonon az MTI-nek. Találkozott Alexander Stubb EU-ügyi és külkereskedelmi miniszterrel, Pasi Rajalával, a finn miniszterelnök EU-ügyi főtanácsadójával, valamint Pertti Torstila külügyi államtitkárral. Emellett ellátogatott a finn külügyi intézetbe és a parlament nagybizottságához is. A tárgyalásokon az EU aktuális kérdéseiről, az unió jövőjéről, valamint a gazdasági és pénzügyi unió elmélyítéséről esett szó.
Győri Enikő kiemelte, jelenleg arról folyik vita az unióban, miként férhet össze a fiskális egyensúly megteremtése és a növekedés ösztönzése. Finnország egyetért Magyarországgal abban, hogy e két cél között nem szabad és nem is lehet választani, hanem egyensúlyt kell teremteni köztük, a fiskális konszolidáció mellett kell serkenteni a növekedést és a munkahelyteremtést.
Megjegyezte, Helsinki elismeri Budapest elkötelezettségét a költségvetési deficit és az államadósság csökkentése mellett. Finnország a legfontosabb barátjának tartja Magyarországot Közép-Európában – fűzte hozzá.
A ciprusi fejleményekkel kapcsolatban finn tárgyalópartnerei felvázolták az euróövezet álláspontját, amely szerint Ciprus nem várhatja kizárólag az EU-tól a helyzet megoldását, magának is tennie kell érte. Hozzáfűzte: az EU megoldási javaslatot tett Ciprusnak, most az országon áll, hogy mit tesz.
Győri Enikő elmondta, hogy a tárgyalásokon szóba került a magyar alaptörvény módosítása. Magyarország a barátai szavára különösen odafigyel, meghallgatja a kritikákat, ha azok tényeken alapulnak – mondta. Hozzáfűzte: ezért azt kérte tárgyalópartnereitől, figyelmesen tanulmányozzák át a módosítások szövegét.
Ahogyan eddig, Magyarország továbbra is kész az együttműködésre az európai intézményekkel – mondta Győri Enikő. Hangsúlyozta, hogy nem lehet megkérdőjelezni az ország elkötelezettségét a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok alapvető értékei mellett.(MTI)

Scroll To Top