CBRE: világszerte drágulnak a kiskereskedelmi ingatlanok

A világ öt legnagyobb városa közül New Yorkban, Londonban és Tokióban is emelkedtek a kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjai az idén a második negyedévben, Budapesten jövőre kis mértékű díjnövekedést várható – közölte a CBRE globális ingatlan tanácsadó hétfőn az MTI-vel.

Hong Kong, a 35 756 eurós négyzetméterenkénti éves bérleti díjával drágább minden más városnál. Az ázsiai nagyvárost New York követi 25 756 euró fajlagos bérleti díjjal, majd Párizs következik, ahol a fajlagos bérleti díj 10 080 euró.
A magas bérleti díjak ellenére a kereskedők továbbra is erősítik jelenlétüket Hong Kongban, előnyt kovácsolva a piac luxuscikkek iránti növekvő keresletéből. A CBRE adatai szerint 51 új márka nyitott üzletet ott tavaly és ebben városban van jelen a világon a legtöbb luxusmárka.
A bérleti díjak emelkedése június végén – az egy évvel korábbihoz képest – 22 százalék volt New Yorkban és 20 százalék Londonban.
Budapesten egy átlagos, 200 négyzetméretes üzlethelyiség bérleti díja a legjobb lokációkban – a belvárosban vagy a bevásárlóközpontokban – 960 euró évente és négyzetméterenként. A CBRE várakozása szerint a fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom lassú növekedésnek indul az idén, mivel hiány van új kereskedelmi ingatlanokból. Az ingatlantanácsadó szakértői ezért úgy vélik, a bérleti díjak elérték mélypontjukat és 2014-ben díjnövekedés indul.(MTI)

Scroll To Top