Cameron: Szíria legalább kétszer bevetett vegyi fegyvert

A brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai kormány legalább két alkalommal vegyi fegyvert, szarin ideggázt vetett be a felkelők ellen – mondta szombaton megjelent nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

David Cameron a The Gaurdian című vezető baloldali brit napilapnak kijelentette: a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.
A kormányfő szerint Nagy-Britanniának többet kell tennie a felkelők megsegítéséért, hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány még nem hozott döntést a szíriai kormány ellen küzdő erők felfegyverzéséről.
Cameron elmondta: a nyolc vezető ipari hatalom alkotta G8-csoport jövő heti észak-írországi csúcstalálkozóján megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai rezsimnek juttatott orosz fegyverek kérdését. Oroszország az elmúlt években is rengeteg fegyverrel látta el Szíriát, és naivitás lenne azt hinni, hogy ha a Nyugat nem segíti a szíriai ellenzéket, akkor Moszkva leállítja a fegyverszállításokat a szíriai kormánynak.
A brit miniszterelnök az interjúban kijelentette: igazuk van azoknak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a szíriai felkelők soraiban vannak szélsőségesek is, akiket nem szabad segíteni. Ha azonban erre hivatkozva a nemzetközi közösség a szíriai ellenzék mérsékelt csoportjaitól is megtagadja a segítséget, az a szélsőségesek megerősödését eredményezné – mondta Cameron a brit lapnak.
A kormányfő kijelentette azt is, hogy a hétfőn kezdődő G8-csúcson szeretné hivatalos megállapodás aláírására rábírni a csoport többi vezetőjét az adóelkerülés elleni közös fellépésről. Cameron szerint fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy egyes vállalatok homályos fedőcégeken keresztül menekítik ki jövedelmeiket adóparadicsomokba az adózás elől.
Az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről már a világgazdaság teljesítményének hozzávetőleg a felét adó hét vezető ipari hatalom, a G7 (azaz a G8, leszámítva belőle Oroszországot)pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői is megállapodtak május végi angliai értekezletükön.
Az adóelkerülés elleni fellépésről a találkozó után George Osborne brit pénzügyminiszter kijelentette: a G7-csoport álláspontja szerint minden országnak részt kell vennie a jövedelmek kimenekítésére szolgáló adómenedékek felszámolásában. Osborne kijelentette azt is, hogy a brit kormány ebben az ügyben „keményen fellép” még a Korona függő területeivel és egyéb brit tengerentúli területekkel szemben is. (MTI)

Scroll To Top