Bundesbank: veszélyben a jegybanki függetlenség világszerte

Világszerte egyre több jegybank függetlenségét veszélyezteti a politikai nyomásgyakorlás – mondta hétfőn a Bundesbank, a német központi bank elnöke a frankfurti tőzsdét üzemeltető társaság évnyitó rendezvényén.

Jens Weidmann a Bundesbank honlapján közölt beszédében egyebek között kifejtette, hogy aggasztó folyamatok figyelhetők meg „például Magyarországon és Japánban”. A távol-keleti országban az új kormány erőteljesen beavatkozik a jegybank ügyeibe, az eddiginél is agresszívabb pénzpolitikát követel és a jegybanki autonómia megszüntetésével fenyeget.
A jegybankokra egyre több felelősséget ruháznak át, a szorosan vett felhatalmazásukhoz nem tartozó feladatokat is rájuk terhelnek. A gazdasági válság során a pénzügyi rendszer működőképességének fenntartását, a konjunktúra élénkítését, az államháztartás finanszírozási költségeinek csökkenését és az állami fizetőképesség megőrzését szolgáló intézkedéseket sürgetnek a jegybankoktól, pedig bevonásuk a válságtünetek enyhítésébe nem vezet fenntartható eredményhez – véli a Bundesbank elnöke.
A politikai beavatkozási kísérletek következményeképpen egyre inkább átpolitizálódhat az árfolyam alakulásának kérdése. A nemzetközi pénzügyi rendszer mostanáig leértékelési versengés nélkül kapaszkodott ki a válságból. Nagyon „remélem, hogy ez így is marad” – fejtette ki Jens Weidmann. (MTI)

Scroll To Top