Economist: a második elnöki mandátum alatt gyengébben teljesít az amerikai gazdaság

A huszadik század eleje óta vizsgált statisztikák szerint az amerikai elnökök második mandátuma idején jellemzően gyengébben teljesített az amerikai gazdaság, mint a frissen kinevezett elnökök alatt – írta Barack Obama elnök beiktatásának napján a The Economist mértékadó brit hetilap blogbejegyzésében.

A brit lap nyolc gazdasági mutatót vizsgált az olyan amerikai elnökök esetében, akik – az amerikai alkotmány által jelenleg engedélyezett leghosszabb időt – két négyéves ciklust töltöttek az ország legfontosabb tisztségében.
A GDP, az ipari termelés, a háztartások jövedelmének, az ingatlanárak, a munkanélküliség, a fogyasztói bizalom, a részvényárfolyamok és a szövetségi adósságállomány éves változását – egyenlő súllyal – figyelembe véve a 11 duplázó elnök átlagosan 4,2 százalékponttal teljesített alul második hivatali ciklusában az elsőhöz képest.
A statisztikai mutatók közül jellemzően a részvényárfolyamok (amelyet az Economist az S&P 500 index változásával értékelt) és a fogyasztói bizalom maradtak el a második kinevezést követően.
Az egyes elnökök közül – az alkalmazott módszertan szerint – csupán három esetében teljesített jobban a gazdaság a második mandátum alatt, mint az első alatt. Így Bill Clinton (1993-2001), Ronald Reagan (1981-1989) és Harry Truman (1963-1969) esetében volt sikeresebb a második elnökség.
A legnagyobb negatív fordulat Franklin Roosevelt második elnöksége alatt, a nagy gazdasági válság idején volt. (MTI)

Scroll To Top