Brit miniszter: más EU-országokból ne lehessen csak a jóléti juttatásokért bevándorolni

A brit kormány megpróbálja szigorítani a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit a más EU-tagállamokból érkezők számára, és távol akarja tartani azokat, akik csak e juttatások miatt telepednének le Nagy-Britanniában, ám emiatt „nagy harcra” kényszerül Brüsszellel – mondta vasárnap a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter.

Iain Duncan Smith a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a jóléti ellátórendszer szabályozása soha nem tartozott az EU hatáskörébe, Brüsszel azonban most mégis „megpróbál belenyúlni ebbe is”.
„Ki kell mondanunk, hogy ez a tagállamok kormányainak hatásköre” – tette hozzá.
Duncan Smith elmondta: a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció egyebek mellett annak a meghatározásnak a szigorításával próbálja szűkíteni más EU-tagállamok polgárainak hozzáférését a brit szociális ellátórendszerhez, hogy ki tekinthető életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodónak.
A miniszter szerint az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.
Iain Duncan Smith ugyanakkor nemmel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy a brit kormány az EU-n belüli szabad mozgás alapelvének teljes feladását kívánja-e. A miniszter szerint ugyanis ennek Nagy-Britannia ugyanúgy haszonélvezője, mint bármelyik másik uniós tagállam, tekintettel a külföldön dolgozó britek nagy számára.
Duncan Smith szerint arról van szó, hogy „az egyensúlyt kell jól eltalálni”: aki dolgozni akar, az utazhasson, de ez ne vonatkozzon azokra, akik csak a jóléti juttatásokért érkeznek.
A munka- és nyugdíjügyi miniszter cáfolta, hogy a brit kormány ezt az álláspontot csak a román és a bolgár beutazókra kívánja érvényesíteni; szavai szerint London azt szeretné, ha az új szabályok mindenkire vonatkoznának.
Az év végén lejár a román és a bolgár munkavállalók letelepedését szabályozó átmeneti korlátozás hatálya, és Londonban egyre több előrejelzés jelenik meg arról, hogy hány bevándorló várható a két országból jövőre.
A MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző kampánycsoport minapi prognózisában közölte: becslései szerint negyedmillió román és bolgár munkavállaló érkezhet Nagy-Britanniába a korlátozások felszámolását követő öt évben.
A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni. (MTI)

Scroll To Top