Több gyanús banki tranzakció, kevesebb nyomozó Hongkongban

Tavaly csaknem 23 300 gyanús pénzügyi tranzakciót jelentettek Hongkong pénzmosás elleni bűnüldöző hatóságának, helyi lapértesülések szerint Ázsia jelentős pénzügyi központjában a nyomozó szerv munkaerőgondokkal küzd.

A rendőr- és vámszakértőkből álló különleges egység munkatársai állítólag a banki szférában keresnek és találnak jobban fizető állásokat, miközben a különleges közigazgatási övezetben megnőttek a nyomozóhatóság terhei – írta a Sunday Morning Post című lap vasárnapi száma. 2003-ban alig több mint feleannyi gyanús esetet jelentettek, mint 2012-ben.
Az ügyek látványosan 2009 után, a globális pénzügyi válság kitörésével szaporodtak meg, majd újabb hullámot tapasztaltak 2012 áprilisától, azt követően, hogy új törvényt fogadtak el a pénzmosásról és a terrorszervezetek támogatásáról. Ezzel a bankokat a korábbinál nagyobb éberségre kötelezték.
A munkaerőpiacot figyelemmel kísérők szerint a kereslet egyre nagyobb a különböző bűnüldözői területeken, s a probléma, hogy az alkalmazásba kerülők kitanulják a szakmát, majd odébbállnak, a nagyobb jövedelmet kínáló magánszféra felszívja őket. Hongkong pénzintézetei, bankjai volt rendőrök nyugalmasabb és jobban fizető gyűjtőhelyeivé váltak.
Tapasztalatuktól függően 1-2 millió hongkongi dollárt (28-56 millió forint) kapnak évente, s a legjobbak egyéb juttatásokban is részesülnek. Feladatuk az intézmény megfelelő belső pénzügyi ellenőrző rendszerének kialakítása és felügyelete. A bankok a jelek szerint egyre többet áldoznak arra, hogy a helyi és a nemzetközi törvényeknek megfelelően működjenek. (MTI)

Scroll To Top