Brit konzervatív képviselők még a választások előtt EU-népszavazást akarnak

Még a jelenlegi parlamenti ciklus vége előtt szeretné megtartani a brit EU-tagság jövőjéről döntő népszavazást a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselőinek egy csoportja, amely csütörtökön terjesztette be erről szóló indítványát.

David Cameron miniszterelnök januárban bejelentette, hogy a brit választók a 2015-ben kezdődő következő parlamenti ciklus első felében – várhatóan 2017-ben – népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia uniós tagságáról.
A tory frakciótagok csütörtökön beterjesztett indítványa alapján azonban a referendumot a 2015-ös választások előtt meg kellene tartani.
Született egy olyan kezdeményezés is, amelynek célja az EU-népszavazás törvénybe foglalása, annak érdekében, hogy ha a referendumot mégsem tartják meg 2015 előtt, a választások után hatalomra kerülő bármely kormány számára kötelező legyen a népszavazás kiírása.
Ha az alsóház elnöke elfogadja a beterjesztést, akkor jövő kedden vagy szerdán már szavazhat is róla a ház.
A szavazás eredménye nem kötelező erejű, a két kapcsolódó indítvány beterjesztése azonban jelzi, hogy milyen mértékben és ütemben erősödik a kormányra nehezedő nyomás az EU-népszavazás kérdésében.
A brit EU-tagsággal kapcsolatos belpolitikai vita újult erővel lángolt fel azután, hogy a múlt héten megtartott részleges angliai és walesi helyhatósági választásokon korábbi eredményeihez képest átütő sikert ért el a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból.
Komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltett az a cikk is, amelyet a héten Lord Nigel Lawson, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, a nemrégiben elhunyt egykori konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher volt pénzügyminisztere írt a The Timesban, azt szorgalmazva, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.
Lord Lawson szerint ugyanis az EU „bürokratikus rettenetté” vált, amely jelentős gazdasági költségterheket ró mindegyik tagállamára, és amelytől Nagy-Britanniának ezért el kell szakadnia. Az idős politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy Nagy-Britannia távozásának gazdasági előnyei messze meghaladnák a kilépés költségeit.
Lord Lawsonhoz csütörtökön csatlakozott egy másik volt pénzügyminiszter, Lord Norman Lamont is, aki szintén azt mondta, hogy Nagy-Britanniának ki kellene lépnie az EU-ból, és az unióhoz fűződő kapcsolatait a kereskedelemre kellene korlátozni.
Lord Lamont szerint az EU-tagság gazdasági előnyei „óriási mértékben túl vannak becsülve”. Hozzátette: véleménye szerint Nagy-Britannia elboldogulna az unión kívül is, ugyanúgy, mint Svájc. (MTI)

Scroll To Top