BÉT – Elemzők: az új kiigazító csomag mozgathatja az árfolyamokat

A kormány által bejelentendő új kiigazító csomag mozgathatja az árfolyamokat pénteken a Budapesti Értéktőzsdén – vélekedtek az MTI által megkérdezett piaci szakértők.

Gabler Gergely, az Equlior Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy bár a nemzetközi hangulat kedvező, a BUX gyengülhet a hét utolsó kereskedési napján azokra az értesülésekre, amelyek szerint a kormány megemelné a tranzakciós adót. Ez elsősorban az OTP árfolyamát húzhatja le, mivel egy ilyen intézkedés csökkentené a pénzintézet díj- és jutalékbevételeit – mondta a szakértő.
Az elemző szerint a magyar piac technikai szempontból is megérett a korrekcióra. Az OTP a BUX-ot is negatív tartományba viheti pénteken, annak ellenére is, hogy a többi nagyobb papírnál kis pluszt várható – mondta Gabler Gergely.
Balásy Zsolt, az MKB részvénystratégája szerint semmi nem változik a világban: „szinte teljes globális részvénypiaci rali, amiből a magyar piac szinte teljesen kimarad”. Pénteken is néhány tized százalék pluszra készül Európa, ami vélhetően az OTP-nek segít majd valamelyest.
„A magyar részvényeknél ráadásul az újabb kidolgozás alatt álló megszorító csomag miatt lehet ismét aggódni egy kicsit” – írta a szakértő az MTI-hez eljuttatott írásában.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 65,17 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 18 523,59 ponton zárt csütörtökön.
A részvénypiac forgalma 6,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
A Mol 150 forinttal, 0,91 százalékkal 16 550 forintra erősödött, 635,2 millió forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,20 százalékkal 4890 forintra nőtt, forgalmuk 4,1 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 2,04 százalékkal 350 forintra emelkedett, forgalma 1,1 milliárd forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 350 forinttal, 1,02 százalékkal 33 800 forintra csökkent, a részvények forgalma 683,3 millió forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 134,2 millió forintos forgalom mellett 10 forinttal, 0,06 százalékkal 18 085 forintra esett.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 961,41 ponton zárt csütörtökön, ez 1,21 pontos, 0,13 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva. (MTI)

Scroll To Top