Coface: Amerikában és Ázsiában alacsonyabb a hitelkockázat, mint Európában

Az európai vállalati szektorban nincsen olyan ágazat, amelyben mérsékelt lenne a hitelkockázat, míg Észak-Amerikában és Ázsiában kedvezőbb a helyzet – állítják a Coface szakértői az MTI-hez eljuttatott legfrissebb elemzésükben.

A tizennégy vizsgált ágazatból Európán belül a fémiparban különösen magas kockázatot lát a társaság, míg Magyarországon kockázatosnak tartja az elektronikai szektort, amelynek eredménye is szerepet játszik az ország gyenge teljesítményében.
A világ vezető hitelbiztosítója, a Coface elemzése megállapítja: Európában további négy ágazatban – az autóiparban, a fa- és papíriparban, az építőiparban és az elektronikai ágazatban – magas a hitelkockázat mértéke. További kilenc szektorban – köztük a kiskereskedelemben, a szolgáltatások piacán, a textiliparban – közepes a kockázat – mutattak rá a Coface szakértői.
Kiemelték: a jelentős többletkapacitással küzdő európai fémiparban kialakult aggasztó helyzetet tovább rontja, hogy a szektor legjelentősebb megrendelőinek számító építőipar és gépjárműipar is nehézségekkel néz szembe, ebben a két ágazatban a gyenge belső kereslet tartja magasan a hitelkockázatot. A hitelbiztosító szerint az elektronikai szektorban is növekszik a kockázat, amit jelez a számítógépek értékesítésének meredek zuhanása.
A hitelbiztosító szakemberei úgy vélik: megállapításaik a magyar helyzetre is érvényesek, elég az egyre kockázatosabbnak tartott elektronikai ipar teljesítményére gondolni. A gyenge magyar GDP alakulásában főszerepet játszó feldolgozóiparon belül az autóipar után a második legjelentősebb szektorként nyilvántartott elektronikai ágazat teljesítménye a legfrissebb adatok szerint februárban közel ötödével csökkent éves összevetésben.
A kedvezőtlen európai eredménnyel szemben Észak-Amerikában (az Egyesült Államokban és Kanadában) az olcsó kínai import miatt csak a fémiparban lát jelentős kockázatot a Coface, amely közepes kategóriába sorolta a további tizenkét ágazatot, az észak-amerikai energiaiparban pedig az olcsó palagáz piacának bővülése miatt mérsékelt kockázatot érzékel.
Az ázsiai színtéren kicsit más, de az európainál kedvezőbb a helyzet. Bár a tizennégy ágazatból a fém-, a gépészeti és a textilipar magas hitelkockázattal működik, hét ágazatban közepes, további négyben – a kiskereskedelemben, az autóiparban, a gyógyszerágazatban és a fa- és papíriparban – visszafogottak a hitelkockázatok.A kockázatosabbnak tartott ázsiai ágazatok közül az energiaipar a napelemek árának csökkenése miatt kapott rosszabb osztályzatot; a textilipar – különösen a kínai – azért, mert több gyártó olcsóbb országokba telepíti a termelést.
A Coface Group, a világ vezető hitelbiztosítója 2011-ben csoportszinten 1,6 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelt el. A Coface minden negyedévben 158 ország kockázati értékelését teszi közzé. (MTI)

Scroll To Top