Brexit – Schäuble: a szabad mozgás elfogadása nélkül a City kiszorul az egységes EU-piacról

A londoni City pénzügyi szolgáltatási szektora kiszorul az Európai Unió egységes belső piacáról, ha a brit kormány az EU-tagság megszűnése után nem tartja magát a szabad mozgás uniós alapelvéhez – mondta a Financial Timesnak a német pénzügyminiszter

Wolfgang Schäuble a londoni gazdasági napilap által pénteken ismertetett interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia az EU belső piacán akar maradni, akkor nem számíthat kivételes bánásmódra a migráció kérdésében, mivel a mozgásszabadság az egységes EU-piac központi eleme. „Nincs á la carte-menü, csak a teljes menü van, vagy semmilyen” – fogalmazott Schäuble az interjúban.
A német pénzügyminiszter szerint a belső EU-piachoz kötődő alapvető szabadságjogok elfogadása nélkül „természetesen” nem lehet szó arról sem, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor megtarthassa a passporting-jogokat, vagyis az európai piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeit, és így nem lenne akadálytalan hozzáférése a pénzügyi szolgáltatási termékek EU-piacához.
Schäuble hozzátette: máris „nagyon sok” kérés érkezik olyan londoni központú vállalatoktól, amelyek foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy tevékenységeik egy részét áttelepítsék-e Frankfurtba.
Londoni pénzügyi elemzők is folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy több tízmilliárd font bevételkiesést és több tízezer munkahely megszűnését okozhatja a Cityben, ha Nagy-Britannia kivonul az EU egységes belső piacáról szabadkereskdelmi megállapodás nélkül.
Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég által a City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK megbízásából összeállított tanulmány szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font (6500-7200 milliárd forint) bevételkiesést és 31-35 ezer munkahely megszűnését okozva a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban.
Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A legrosszabb forgatókönyv szélsőérték-hatása így akár 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével is járhat a Cityben.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group – amely félévente állít össze globális rangsort a világ vezető pénzügyi központjairól – idei őszi ranglistáján már csak minimális előnyt mutatott ki a továbbra is első helyezett Londonnak, és jelezte, hogy a következő rangsorban már „komoly változások lehetnek”, mivel az ennek összeállításához megkezdődött felmérés beérkezett befektetői értékeléseiben jelentősen romlott London mint pénzügyi központ megítélése.
A Z/Yen következő rangsorának felmérése jórészt már a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás utáni időszakra esik. A referendumon a részvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.(MTI)

Scroll To Top