BMI – Londoni elemzők: egyre nagyobb lendületben Közép-Európa ipara

Egyre lendületesebb feldolgozóipari növekedésre utalnak Közép-Európa felzárkózó gazdaságainak múlt havi beszerzésimenedzser-indexei, bár a kilengésre hajlamos magyar jelzőszám a tényleges teljesítménynél valószínűleg jobbat mutat – vélekedtek az augusztusról szóló BMI-adatok hétfői ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kiszámolt, súlyozva átlagolt térségi feldolgozóipari BMI-mutató az egy hónappal korábban mért 50-es teoretikus határszintről – amely éppen a növekedés és a visszaesés mezsgyéje – 50,9-re emelkedett augusztusban.
A ház szakértői által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra külön kiszámított múlt havi súlyozott BMI-átlag azonban 51,0-ről meredek ívben 52,8-re ugrott, ami 2011 júliusa óta a legmagasabb átlagérték e három gazdaság esetében.
A Capital Economics elemzői közölték, hogy számításaik szerint a három országra általuk kimutatott átlagos augusztusi BMI-szint 5 százalék körüli éves összevetésű ipari termelésnövekedésnek felel meg.
A cég szakértői hangsúlyozták, hogy a három közép-európai gazdaság feldolgozószektorának éves átlagos növekedési üteme az idei második negyedévben mindössze 0,4 százalék volt.
A magyar gyáripari BMI-mutatóval kapcsolatban – amely 49,0-ről 51,7-re emelkedett augusztusban – a ház megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarország esetében ez a teljesítményjelző „hajlamos a jelentős volatilitásra”. A Capital Economics elemzői hétfői értékelésükben a magyar feldolgozószektor stabilabb teljesítményjelzőjének nevezték az Európai Bizottság ipari bizalmi felmérését.
A cég elemzése szerint ez a mutató is arra vall, hogy a magyar feldolgozóipari kondíciók javultak a múlt hónapban, ám nem annyival, mint amennyire a BMI-mérőszámból következtetni lehetne.
A Capital Ecomomics londoni közgazdászai szerint a közép-európai feldolgozószektor teljesítményének javulásában az elsődleges tényező az erősödő német gazdaság húzóereje; a német gyáripari BMI-mutató augusztusban 51,8-re, 25 havi csúcsra emelkedett.
Az európai felzárkózó gazdaságokban azonban most már a jelek szerint a hazai kereslet is erősödik. Csehország és Lengyelország átfogó BMI-mérőszámán belül nem csupán az új exportrendelések állományának részindexe emelkedett, hanem a hazai és a külső új rendeléseket együtt jelző átfogó rendelésállomány-mutató is – hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is azt emelték ki a térségi BMI-adatokról összeállított hétfői elemzésükben, hogy a régió ipari aktivitási mérőszáma az összes vizsgált országban javult augusztusban.
A cég az általa vizsgált felzárkózó térségre – amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik – 1,1 pontos emelkedéssel 51,1-es átlagos súlyozott BMI-értéket mutatott ki a múlt hónapra.
A Barclays londoni elemzői kiemelték, hogy a javulás elsődleges hajtóereje Közép-Európa volt, ahol a ház által kiszámolt súlyozott gyáripari BMI-átlag augusztusban 1,8 pontos emelkedéssel 52,8 volt, gyorsuló teljesítménynövekedést jelezve.
A ház szakértői szerint a Barclays által vizsgált felzárkózó térségen belül Közép-Európa feldolgozóipari aktivitásjelzője eddig rendre gyengébb volt a teljes régió többi gazdaságáéhoz képest, ám ez a korábban hosszú ideig jellemző folyamat most egyértelműen megfordult.
A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az augusztusi közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló hétfői helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a lengyel feldolgozóipar teljesítményjelző mérőszáma két hónapja, a cseh gyáripari szektoré négy hónapja folyamatos bővülést mutat. A hétfői új adatsorok az elemzés szerint megerősítik a ház véleményét, hogy e két gazdaságban fordulat ment végbe.
A RBS londoni elemzői is hangsúlyozták azonban, hogy a magyar feldolgozóipari BMI-index változatlanul kilengésre hajlamos. A cég szakértői szerint mivel a magyar gazdaságban még csak ezután várható a növekedési folyamat megszilárdulása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legnagyobb valószínűséggel továbbra is enyhítési alapállásban marad, legalább az idei év végéig.
A RBS londoni szakértőinek várakozása szerint az MNB 3,00 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.
Az MNB várható kamatpályájáról mindazonáltal megoszlanak a vélemények a londoni elemzői közösségben.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a múlt heti kamatdöntés utáni értékelésükben közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB 3,50 százalékig csökkenti alapkamatát.
A JP Morgan londoni szakértői szerint megvan az esélye az ennél „kissé még nagyobb mértékű” enyhítésnek, kiemelték ugyanakkor azt is, hogy a magyar kockázati mérőszámok, elsősorban a CDS-árazások az elmúlt egy hónapban gyengültek a térségi gazdaságok – például Románia és Lengyelország – hasonló mutatóihoz képest.
A ház ráadásul jövőre 3,2 százalékig visszagyorsuló átlagos inflációt vár Magyarországon.
A JP Morgan londoni elemzői szerint mindezek alapján az MNB várhatóan nem lesz abban a helyzetben, hogy jelentősen a Matolcsy György jegybankelnök által korábban jelzett 3,00-3,50 százalékos kamatmélypont-sáv középpontja alá csökkenthesse alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklusban.(MTI)

Scroll To Top