Blogírás gyakorlatban

Amennyiben már tisztában vagyunk a blogírás alapjaival, azaz tudjuk, hogy pontosan miről szeretnénk írni, kinek és milyen gyakorisággal, akkor belevághatunk a konkrét gyakorlati teendőkbe. Hozzuk létre saját blogunkat és kezdhetjük is a várva várt munkát!

Blog platform vagy saját domain?

El kell döntenünk, hogy hol szeretnénk létrehozni a blogot! Egy ismert blog platformot használunk vagy saját domain név alatt akarjuk működtetni? Alapvetően a céljaink fogják meghatározni, hogy melyik lehetőséget választjuk. Ha hosszútávon tervezzük az üzemeltetést, esetleg üzleti cél is szerepet játszhat a jövőben, akkor a komolyabb hatást keltő és biztonságosabb saját domainen és saját terhelyen törétnő üzemeltetést válasszuk! Viszont ha hobbi blogként tekintünk rá és nem tehetjük meg, hogy fizessünk a domainért, akkor teljesen jó megoldás az ingyenes verzió is.

A blogolási platformok közül a Blog.hu a legnépszerűbb, érdemes azt választani, ha ez a megoldás mellett döntünk. Előnyeit és hátrányait az előző cikkben már kifejtettük. A legnagyobb probléma vele, hogy nem lesz a blog a saját tulajdonunkban–ellentétben azzal, ha inkább saját domaint regisztrálunk–, viszont nagyon egyszerű a használata.

Csupán be kell regisztrálnunk az oldalra, jól megfontolva kiválasztanunk a felhasználónevünket, a blogunk nevét, és a címet, ahol elérhető lesz. A lehetőségünk viszonylag korlátozott, a cím blogneve.blog.hu lesz. Amint ezzel megvagyunk, tulajdonképpen percek alatt már kezdhetjük is az első bejegyzésünk írását egy egyszerű kezelőfelületen.
Forrás: Pixabay

Saját domain

A domain maga a blog oldal címe, tehát például az énblogom.hu. Amennyiben beregisztrálunk egy ilyen nevet, akkor az a mi tulajdonunkba kerül és ezen fogjuk megjeleníteni a blogunkat, mint egy honlapot. Talán kicsit bonyolultabb és hosszadalmasabb a létrehozása, de felhasználói szintű informatikai ismeretekkel, vagy egy kis segítséggel nem fog különösebb gondot okozni.

Előszöris találjunk ki egy megfelelő domain nevet! Fontos, hogy olyat válasszunk, amit még senki nem használ, mivel egyedieknek kell lenniük ezeknek a címeknek. Használhatjuk a saját nevünk különféle változatait, vagy egy fantázianevet is kitalálhatunk, ami könnyen megjegyezhető és jól tudja szolgálni a blog céljait.

A választott regisztrátor oldalán le tudjuk ellenőrizni, hogy szabad-e még az általunk kitalált domain név és amennyiben az, be is regisztrálhatjuk.

Ezután szükségünk lesz egy webtárhelyre is, amelyen tárolódnak az adatok, és ezt fogják a böngészők megjeleníteni, mikor a domain címünkre keresnek. Ha csupán néhány képpel tarkított blogot tervezünk, egy kisebb tárhely is elég lesz, melynek az éves díja is kedvezőbb.

Miután mindezzel megvagyunk, találunk számos ingyenes blog sablont az interneten, érdemes a wordpress lehetőségei között keresgélni. Az egyszerű kezelőfelület segítségével könnyedén létrehozzuk a blogot, ahová aztán elkezdhetjük írni a bejegyzéseket időről, időre. Innentől kezdve már csak a terjesztés van hátra, hogy minél előbb eljussanak a célközönséghez cikkeink. Sok sikert kívánunk!

Scroll To Top