Hogyan kezdjünk blogot írni?

Először azt tisztázzuk, hogy személyes vagy üzleti célra (vállalkozásunk profiljához illeszkedően) szeretnénk blogot vezetni, hiszen a megvalósításban lehetnek különbségek. Bár gyakran előfordul, hogy egy hobbiként indult blogban is később megtaláljuk az üzleti lehetőségeket. Talán ami mindkettőben közös, hogy valamilyen számunkra fontos céllal kezdjük el és álljon közel hozzánk a téma, amiről írunk, hiszen csak így lesz hiteles.

 

Alapvetően most az üzleti blogokkal kapcsolatos jellemzőket, tudnivalókat vesszük sorra, de számos elemében megegyezik ezekkel a személyes blog is.

Forrás: Pixabay

 

Miért írjunk?

 

Ha üzleti blogról van szó, akkor természetesen az üzleti céljainkat szeretnénk szolgálni ezzel a csatornával. Számos előnye lehet, ha blogolni kezdünk.

 

  • Többek között a blogolás nagyobb ismertséget tud hozni cégünknek. Eggyel több platform, ahol megjelenhetünk, ahol a célközönségünket el tudjuk érni. Érdemes ezt kihasználni!

 

  • Továbbá, ha van weboldalunk, vagy jelen vagyunk valamelyik közösségi média platformon, akkor a blogra érkező látogatókat át tudjuk irányítani ezekre a csatornákra, így a segítségével több látogatót tudunk szerezni.

 

  • Ezenkívül a keresőoptimalizálás szempontjából is nagy hasznunkra válhat. A folyamatosan frissülő tartalmat díjazzák a keresőmotorok, valamint a megosztásokon, vendégblogoláson keresztül több linkre tehetünk szert. Nem beszélve arról, hogy tudunk találni olyan speciális témákat a tevékenységi körünkön belül, melyekkel könnyedén a keresők első oldalán találhatjuk blogunkat.

 

Miről írjunk?

 

Talán mondanunk sem kell, hogy mindenképpen olyan témáról, amihez értünk és ami érdekel bennünket. Úgy tudunk hitelesek lenni, ha szívesen írunk, a saját stílusunkban és hozzánk valamilyen szempontból közel álló témáról.

 

Viszont szintén nagyon fontos, hogy ismerjük a célközönségünket, akiket meg szeretnénk célozni, és nem árt, ha őket érdeklő témát és nekik való hangvételt választunk. Érdemes már az elején készíteni egy elemzést, majd egy tervet a feldolgozandó témák listájáról, valamint a bejegyzések gyakoriságáról, melyekhez a későbbiekben tarthatjuk magunkat.

 

Hogyan kezdjünk bele?

 

Az ötletelést és a stratégia megalkotását követően azt kell eldöntenünk, hogy ingyenes blog platformon akarjuk létrehozni első blogunkat, vagy saját domain néven.

 

Mi az utóbbit javasoljuk, hiszen a blog platformokon történő blogolás nem eredményezi, hogy a miénk lesz az oldal, azaz nem a saját tulajdonunk. Ha valami miatt megszűnik a szolgáltató, akkor a mi oldalunk is a belefektetett időnkkel és energiánkkal együtt, valamint az URL-ben is vannak megkötések, nem lehetünk teljesen egyediek. Tehát például a blogunkneve.blog.hu domainen fogunk megjelenni a blogunkneve.hu helyett. Ezenkívül a design és egyéb lehetőségek is korlátozva vannak, valamint sok esetben rajtunk kívül álló bannerek zavarhatják a cikkeinket, habár meg kell jegyeznünk, hogy ezek a platformok többnyire ingyenesek.

 

Ezzel szemben, ha saját oldalt szeretnénk, akkor szükségünk lesz domain regisztrációra, valamint meg kell vásárolnunk egy megfelelő méretű tárhelyet, de ezek is csupán pár ezer forintba kerülnek évente, viszont teljes egészében a saját tulajdonunkban lesz az oldalunk és a felépítésének, kinézetének is csak a kreativitásunk szabhat határt. Céljainkon múlik melyiket választjuk.

 

Miután ezek megvannak, lehet is kezdeni a blog felépítését, a tartalmak készítését és terjesztését a legjobb eredmény érdekében.

Scroll To Top