Befektetési szintre javította Törökország minősítését a Moody’s

Befektetési ajánlású adóskategóriába sorolta át csütörtökön Törökországot a Moody’s Investors Service, a török makrogazdasági és közfinanszírozási mérőszámok javulásával indokolva a döntést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi „Ba1”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra emelte a török államkötvény-kötelezettségek osztályzatát, és az új besorolásra stabil kilátást állapított meg.
A többi hitelminősítő módszertanában „BBB mínusz”-nak megfelelő „Baa3”-as osztályzat a Moody’s befektetési kategóriájú besorolási sávjának alsó széle.
Törökország a Moody’s csütörtöki lépése nyomán immár befektetési ajánlású államadósnak számít a globális intézményi befektetői kör szempontjából is, mivel tavaly novemberben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings szintén befektetésre ajánlott szintre javította a török szuverén adósbesorolást.
A befektetési alapok általában azokat a szuverén adósokat tekintik a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.
A török államadósság-besorolás a Fitch tavaly novemberi döntése nyomán 14 év után először került ismét befektetési ajánlású sávba valamely nagy nemzetközi hitelminősítő listáján.
A Moody’s a csütörtöki török osztályzatjavításhoz fűzött londoni elemzésében kiemelte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért török államadósság-ráta 2009 eleje óta 10 százalékponttal 36 százalékra, vagyis „kezelhető szintre” süllyedt.
A hitelminősítő várakozása szerint a török államadósság-ráta csökkenése a következő években is folytatódik. Ráadásul a folyamaton belül még meredekebben csökken a devizaadósság-állomány: e kötelezettségek aránya a teljes államadósságon belül a 2003-ban mért 46,3 százalékról 2012-ig 27,4 százalékra süllyedt.
Mindemellett a török szuverén kötelezettségek lejárati profilja is jelentősen hosszabbodott; jelenleg átlagosan 4,6 év, de ezen belül a devizaadósság-állomány átlagos lejárata immár több mint 9 év – hangsúlyozza csütörtöki londoni elemzésében a Moody’s.
A cég indoklása szerint a csütörtöki osztályzatjavítás másik fő tényezőjét az a széleskörű intézményi reformprogram jelenti, amely várhatóan fokozatosan, hosszabb időtávon belül megszünteti Törökország külső sebezhetőségeit.
Mindent egybevetve, a török gazdaság alapvető erősségeinek és továbbra is fennálló sebezhetőségeinek mérlege alapján javult Törökország átfogó hitelkockázati profilja, köszönhetően az erősödő versenyképességnek, a gazdaságszerkezeti reformoknak és a kormány egyre robusztusabb pénzügyi erejének – áll a Moody’s csütörtöki elemzésében.
Az első londoni elemzői vélemények szerint Törökország megérdemelten került át a befektetési ajánlású adósosztályzati kategóriába.
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza csütörtök esti értékelésében régóta esedékes lépésnek nevezte a Moody’s döntését, különös tekintettel arra, hogy a piacok már régóta befektetésre ajánlott szuverén adósként kezelik Törökországot.
Ash szerint csupán arról van szó, hogy „a hitelminősítők kezdenek ráébredni a valóságra”.
A Standard Bank vezető londoni elemzője szerint az a tény, hogy Törökországot már két nagy nemzetközi hitelminősítő befektetési ajánlású adósosztályzattal tartja nyilván, várhatóan az eddigihez képest teljesen új befektetői kört vonz a török adósságpiacra, elősegítve egyes nagyszabású kormányzati beruházási programok tőkepiaci finanszírozását.
Timothy Ash szerint a Moody’s döntésében tényező lehetett a lázadó Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) létrejött tűzszünet, és ennek révén az észak-iraki térséggel fennálló kapcsolatok javulása, ami potenciálisan javíthatja Törökország energiaellátási biztonságát, valamint a kapcsolatok normalizálása Izraellel, ami megerősítette Törökország stratégiai szerepét és fontosságát az Egyesült Államok szempontjából. (MTI)

Scroll To Top