Befektetések: Mindenki ismét az arany felé fordul?

A tőzsde az elmúlt időszakban igazán gyengélkedik, a stratégiai nyersanyagok ára negatív rekordokat döntöget, a bankok által ajánlott kamatlábak is igen alacsonyak. Nem csoda tehát, hogy a befektetők az aranybefektetések felé tekintgetnek az elmúlt időszakban. Amint azt már természetesen tudjuk, a gazdaságilag-politikailag instabil időszakokban az arany nyújtja a legnagyobb befektetési biztonságot – erre a státuszára a nemesfém jelen pillanatban sem cáfol rá.

És hogy gazdaságilag instabil, negatív időszakot élünk meg, arra bizonyíték a kínai tőzsde 2015-ös mélyrepülése, valamint az is, hogy a német DAX is jelentős, 10 százalékos csökkenést produkált az elmúlt évben. Így a wall streetes menedzserek számára is erős negatív képet mutat a jelenlegi gazdasági helyzet, hisz ma már globális pénzügyi helyzetekről és ráhatásokról beszélhetünk.

Egy ideje már vezető hír az, hogy a nyersolaj árának csökkenése igen drasztikus. A mérvadó északi Brent nyersolaj hordónkénti ára immáron 30 dollár alá esett. Ez egy igen jelentős – mondhatnák azt is – fájdalmas árzuhanás, ha figyelembe veszük azt, hogy másfél évvel ezelőtt ez az ár valahol a 120 dolláros határon mozgott.

arany2Nem csoda hát, hogy itt a nyertes mindenképpen az arany – más szavakkal igen jól döntöttek azok, akik nyersolaj helyett aranyba fektették pénzüket, hisz a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az arany ára év eleje óta mintegy 3 százalékkal erősödött.

Gazdasági szakemberek azonban óvatosan fogalmaznak és egyelőre nem állítják azt, hogy megindult a masszív aranybefektetések időszaka, hisz az arany ára is általános csökkenésben van 2011 óta. Emellett az elemzők azt is figyelembe veszik, hogy eddig is voltak olyan időszakok, amikor az aranyárak rövidebb időszakokra megugrottak.

Az elemzők szerint az arany árának jelenlegi megugrása nem csupán gazdasági, hanem politikai okokra is visszavezethető.
Itt a legnagyobb jelentősége a világon immáron szinte mindenhol megjelenő arab terrorveszélynek és terrortámadásoknak van. Természetesen emellett olyan konfliktusok is fontos szerepet játszanak, mint például Irán és Szaud-Arábia feszültségei, vagy akár az orosz-ukrán konfliktus is.

Nem csoda tehát, hogy ilyen instabil időkben az arany biztos pontként lebeg a befeketők szemei előtt.
“A világon jelen pillanatban igen meghatározó érzés a bizonytalanság és a félelem” – ezt már az amerikai pénzügyi szakértő James Cordier jelenti ki, aki hozzáteszi: “Jelen helyzetben a befektetők kivonják pénzüket a tőzsdéről és a sokkal stabilabb és biztonságosabb aranyba fektetik.”

Ezért nem csoda tehát, hogy egyes befektetési világcégek átértékelik eddigi elvárásaikat a nemesfémmel szemben. Erre jó példa az, hogy előrejelzéseiben a Citigroup immáron 7,5 százalékkal értékelte fel az arany várható árát. A cég elemzőinek elvárásai szerint az arany 2016 végére el fogja érni az 1070 dollár / uncia határértéket.

Hogyan fektessünk aranyba?

A befektetők számára három lehetséges befektetési mód is létezik, ha pénzüket ebben a nemesfémben érzik igazán biztonságban:

A legegyszerűbb és talán legbiztonságosabb út az aranyrudak, illetve arany befektetési érmék vásárlása. Egyes információk szerint a müncheni Pro Aurum aranykereskedő cég még a 2015-ös évre az arany árának mintegy 25 százalékos emelkedését jósolta. Ma már elmondhatjuk azt, hogy a cég szakemberei közel álltak az igazsághoz.

Egy másik – kockázatosabb megoldás lehet az aranyfedezettel rendelkező részvények és befektetési papírok vásárlása. Harmadik megoldásként a befektetők számára szóba jöhet az is, hogy esetleg aranybányák részvényeibe fektetnek. Meg kell jegyeznünk azonban azt, hogy az utóbbi két esetben természetesen a kockázat is sokkal magasabb a befektetők számára.

Összességében elmondhatjuk azt, hogy – gazdasági szakértőkkel együtt – a kisbefektetők is érdeklődve várjhatják az arany árának rövidtávú – 1-2 éves alakulását.
Forrás:http://hu.sofortgmbh.eu/magazin

Scroll To Top