Államcsőd és hiperinfláció fenyegeti Venezuelát az olaj miatt, szükségállapot van

Az olaj árfolyamának jelenlegi tartós esése egyre súlyosabb probléma elé állítja a kőolajexportáló országokat, a legsúlyosabban Venezuelát érinti, ahol nagy esélye van az államcsődnek és a hiperinfláció kialakulásának is. Gazdasági szükségállapot van.

Az olaj árfolyamának jelenlegi tartós esése egyre súlyosabb probléma elé állítja a kőolajexportáló országokat, köztük Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Kanadát, Equadort. De ezek közül a leginkább kitett ország Venezuela. Az ország exportját ugyanis szinte teljes egészében az olaj testesíti meg. A nyersanyagár zuhanása miatt a közelmúltban gazdasági szükségállapotot vezettek be. Gyakorlatilag hónapok óta a csőd szélén táncol az ország.

A helyi deviza, a venezuelai bolivár az olaj árának esésével párhuzamosan olyan mértékben gyengült, hogy az országban az infláció elszabadulni látszik. 2015 szeptemberében 141,50% volt a pénzromlás üteme 2014 hasonló időszakához képest. A bolivár további leértékelése hiperinflációt gerjeszthet rövid időn belül.
Venezuelában egyébként hosszabb ideje két árfolyam létezik párhuzamosan: a hivatalos dollár—bolivár jegyzés, és ennek a sokszorosára rúgó feketepiaci árfolyam. A Bank of America-Meryll Lynch elemzői szerint a helyi kormány a mostani 6,3 körüli hivatalos árfolyamról első körben 35-re értékeli majd le a helyi fizetőeszközt, de 2016 végére már akár 130 közelébe emelkedhet az amerikai dollárral szembeni jegyzés.

olajkut2Egyelőre kilátástalannak tűnik tehát a helyzet. A legfontosabb kérdés ebben a feszült helyzetben most az, hogy a helyi deviza leértékelésével egy időben adósságfizetési moratóriumot, vagyis gyakorlatilag államcsődöt is bejelent-e az ország.
Szerdán Venezuela a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. A cél, hogy a szervezet az olaj világpiaci árának emelése mellett döntsön. Ez éles fordulatot jelentene az olajár elmúlt időszaki zuhanásában. A szervezet másik négy tagja szerint viszont ennek csekély az esélye, vagyis a tagok nem járulnak hozzá a rendkívüli üléshez és ezáltal az olajár talpra állításához. Sőt, tegnap Davosban a világgazdasági fórumon megszólalt a szaúdi olajvállalat, a Saudi-Aramco vezére is, aki megerősítette, hogy Szaúd-Arábia nem fogja visszafogni a kitermelését. Egyelőre marad tehát a masszívan túlkínálatos olajpiac, amely Magyarországon is érezteti hatását az elmúlt fél évben megfigyelhető folyamatos üzemanyagár esésen keresztül.

Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top