Bankmonitor.hu: a környező országoknál magasabbak a magyar lakáshitelkamatok

Jelenleg Magyarországon magasabbak a lakáshitelek kamatai, mint a környező országokban: egy 10 millió forintos lakáshitel esetében 15-20 ezer forinttal magasabb lehet a havi törlesztőrészlet, mint egy hasonló összegű kölcsönnél Szlovákiában, Ausztriában vagy Németországban – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

A pénzügyi portál 10 millió forintos 20 év futamidejű jelzálogkölcsönök átlagos havi törlesztőrészletét és kamatszintjének összetételét hasonlította össze. Magyarországon a forinthiteleket, míg Németországban, Ausztriában, Szlovákiában az euró alapú kölcsönöket vették alapul, 298,48 forintos árfolyamon számítva.
A 11 legnagyobb hazai bank legjobb hiteleinek átlagából kialakított összehasonlítás szerint Magyarországon a piaci lakáshitelek kamatszintje 6,8 százalék körül alakul, amelyhez 76 ezer forintot meghaladó havi részlet párosul.
A hazai kamatszint nagyjából 3 százalékponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országok mutatója, ezért lakáshitel felvételekor 15-20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel kell kalkulálni német, osztrák vagy szlovák szomszédokéhoz képest.
A Bankmonitor szerint még a legkedvezőbb esetben is 16 ezer forinttal, azaz több mint 25 százalékkal kell többet fizetni Magyarországon, mint Szlovákiában, ami a teljes futamidő alatt egy családnak már közel 4 millió forintos többletkiadást jelent.
Rámutatnak ugyanakkor, hogy nemzetközi összevetésben a kamatfelár mértéke lényegesen nem magasabb, mint Németországban vagy Ausztriában. Összességében a kockázatmentes hozamon felül 3,2-3,8 százalékot tesz ki a kamattöbblet értéke, az itthoni 3,6 százalékhoz képest.
Így a havi törlesztőrészletben tapasztalt különbség döntő többségért tehát nem az alkalmazott kamatfelár, hanem a sokszorosan magasabb jegybanki alapkamat a felelős.
Az irányadó kamatláb hazánkban a nemzetközi befektetői megítélés miatt nem fog rövid időn belül az Európai Központi Bank 0,25 százalékos szintjére csökkeni – olvasható az elemzésben.(MTI)

Scroll To Top