Bankmonitor: a legnépszerűbb lakáshitelek átlagos THM értéke átlépte a lélektani 10 százalékos határt

A futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek banki ajánlatainak átlagos költsége belépett a kétszámjegyű tartományba. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel a jelzáloghitelek drágulása újabb szintet lépett.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában szereplő hét bank két évtizeden át fix kamatozású jelzáloghitel ajánlatának átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke meghaladja a 10 százalékot. Vagyis a legnépszerűbb lakáshitelek éves átlagos költsége belépett a kétszámjegyű tartományba.

A szakértők a 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel ajánlatokat hasonlították össze. A kalkuláció során abból indultak ki, hogy az igénylő havi nettó jövedelme 500 ezer forint. A hét banki ajánlat teljes hiteldíj-mutató értékének átlaga 10,04%.

Egy évvel ezelőtt egy hasonló paraméterekkel rendelkező kölcsönnél a banki ajánlatok THM értékének átlaga csupán 5,56% volt. Vagyis kijelenthető, hogy érdemben drágultak a jelzáloghitelek az elmúlt időszakban.

Természetesen az egyes banki ajánlatok jelentősen eltérhetnek egymástól: a legkedvezőbb konstrukció THM értéke 8,70%, míg a legdrágább kölcsön éves átlagos költsége 12,34%. A két konstrukció havi törlesztőrészlete között 43 ezer forint a különbség, vagyis nagyon sok múlik azon, hogy az igénylők megtalálják a számukra legkedvezőbb megoldást.

Az „áttörést” a K&H Bank november 16-ai kamatemelése hozta el: egy 20 millió Ft összegű K&H lakáshitel kamata így a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján 10,35 százalékról 11,65 százalékra emelkedett.

Scroll To Top