Az OTP 12,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első negyedévben

Az OTP bankcsoport az idén az első negyedévben 12,8 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az előző negyedév 25,8 milliárd forintos veszteségével; az idei első negyedévi adózott profit az egy évvel korábbitól 66 százalékkal marad el – tette közzé a bank a kedden publikált időközi vezetőségi beszámolójában.

A negyedéves adózott eredmény jobb lett az OTP által összeállított – 11 milliárd forintos – elemzői várakozásnál.
A csoport korrigált adózott eredménye 43,8 milliárd forintot ért el, ami egy százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és 45 százalékkal haladja meg az előző negyedévit. A korrekciós tételek a végtörlesztés és a bankadó hatása, azzal a különbséggel a korábbiakhoz képest, hogy a teljes 2012-es bankadót a tárgyidőszakban számolta el a bank. Az első negyedév 31 milliárdos korrekciójából a végtörlesztés erre az időszakra elszámolt vesztesége 1,8 milliárd forint volt – annak teljes összege 33,4 milliárd forintot tett ki.
Az adózás előtti negyedéves profit (51,2 milliárd) viszont azonos az egy évvel korábbival és 2 százalékkal több az előző negyedévinél.
A csoport nyereségében tovább nőtt a leánybankok szerepe – az első negyedévben a korrigált eredményből 42 százalék, 18,5 milliárd forint származott külföldről, szemben az előző negyedév 11,2 milliárd forintjával. A jelentés kiemeli az orosz és a bolgár bank eredményjavulását, de jól teljesített a horvát, a montenegrói és szlovák leánybank is.
Csoportszinten az árfolyamszűrt hitelállomány éves szinten 2, negyedéves szinten egy százalékkal mérséklődött, míg a betétállomány alig változott. Magyarországon a hitelportfolió éves szinten 9 százalékkal, a negyedévben 3 százalékkal esett vissza. Az első negyedévben a jelzáloghitelek állománya 5 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalati hiteleké egy, az önkormányzatoké 5 százalékkal esett vissza. Emelkedett viszont a mikro és kisvállalkozásoké és a fogyasztási hiteleké – 3, illetve 1 százalékkal.
A beszámoló szerint a problémás hitelképződés terén az első negyedévben bekövetkezett gyorsulás alapján a menedzsment növekvő kockázatot lát az éves kockázati költségek várt csökkenésével kapcsolatban. A korábbi csökkenő trendet követően az első negyedévben a 90 napos késedelmes hitelek aránya 16,6-ról 17,4 százalékra emelkedett egy negyedév alatt.
A csoport konszolidált IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója 0,1 százalékponttal, 17,2 százalékra mérséklődött, miközben az elsődleges tőkemutató (Tier1 ráta) 0,4 százalékponttal 13,7 százalékra nőtt. (MTI)

Scroll To Top