Az osztrák parlament megszavazta a ciprusi mentőcsomagot

A német után hétfőn az osztrák parlament is jóváhagyta a Ciprusnak biztosítandó uniós mentőcsomagot.

A tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást az osztrák pártok közül csak a parlamenti mandátumok több mint felével rendelkező kormánypártok támogatták, az ellenzék egyöntetűen ellene szavazott.
A mentőcsomaghoz az EU az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretéből 9 milliárd euróval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egymilliárd euróval járul hozzá. További 13 milliárdot Ciprusnak kell biztosítania a válságkezeléshez.
A bécsi kormánykoalíció pártjai azt hangsúlyozták, hogy Ciprus megmentése Ausztriának is érdeke. A nagyobbik kormánypárt, az szociáldemokraták (SPÖ) frakcióvezetője, Josef Cap az euróövezet stabilitására és ezen keresztül az osztrák munkahelyek védelmére hivatkozott. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) részéről Maria Fekter pénzügyminiszter azt hangoztatta: „hárommilliárd euró értékű osztrák befektetést és ezzel egyidejűleg vagyonelemeket” is meg kell menteni azzal, hogy elhárítják az államcsőd veszélyét.
A legnagyobb osztrák ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) úgy látja, nincs garancia arra, hogy a lakosság is részesedik a mentőcsomagból, nem csak a bankok. A baloldali ökopárt, a Zöldek nagyobb ciprusi önrészt tartottak volna szükségesnek.
A 700 milliárd euró összegű ESM-ből Ausztria közvetlenül kétmilliárd euróval, kezességvállalások révén további húszmilliárd euróval részesedik. (MTI)

Scroll To Top