Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél - Gazdasagportal.hu

Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél

Az orosz fegyveres erők 27 harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél – közölte szerdán Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

A szakértő Facebook-oldalán arról is írt, hogy a Debalcevétől nem messze, északra lévő Sztahanov településnél néhány napja egy orosz deszantos rohamhadosztály tagjai tűntek fel, és a térségben technikai eszközökkel elnémították a mobiltelefonokat.
Debalceve és Sztahanov két kelet-ukrajnai megyeközpont, Luhanszk és Donyeck között fekszik. Debalcevénél hetek óta támadják az oroszbarát szeparatisták és a kijevi állítások szerint az oldalukon harcoló orosz katonák az ukrán fegyveres erők tagjait. Az ukrán médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint félő, hogy Debalcevénél megismétlődnek a Donyeck melletti Ilovajszknál történtek. Ez utóbbi településen az ukrán katonákat és a belügyi önkénteseket augusztus végén körbezárták a szeparatista és orosz csapatok, majd kijevi források szerint lemészárolták őket. Az ilovajszki “katlanban” hivatalos becslés szerint az ukrán erők legalább 200 tagja esett el, sokan fogsága kerültek. Ez volt az ukrán fegyveres erők legnagyobb vesztesége a terrorellenesnek nevezett hadművelet csaknem fél évvel ezelőtti kezdete óta.
A múlt hét végén viszont a Debalcevénél szolgáló katonák még azt állították egy ukrán tévéműsorban, hogy egy elit orosz tengerészgyalogos egységet is sikerült megsemmisíteniük, és egyelőre meg tudták akadályozni azt, hogy az ellenséges erők bekerítsék őket. Tartják állásaikat, és hosszú távra rendezkednek be: a hideg idő közeledtére felkészülve kályhákat állítottak be a sátrakba és a lövészárkokba.
Timcsuk értesülései szerint Donyeckben eközben nyoma veszett több orosz katonának. Ez szerinte arra utal, hogy a városban a Moszkva-barát szakadárokkal szemben álló partizánok kapcsolódtak be a harcokba.
A kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő szakértő – akit gyakran idéz a kijevi média – Facebook-oldalán azt is írta, hogy a Donyec-medencében újabb szakadár fegyveres csoportok jelentek meg. Az orosz katonákon és a szakadár “donyecki népköztársaság” fegyveresein kívül a Kalmiusz és a Donyecki Pravoszláv Hadsereg nevű fegyveres csoportok tevékenykednek. Rendkívüli rossz közöttük az együttműködés, és néha konfliktusok bontakoznak ki.
Timcsuk az ukrán fegyveres erőknél zajló fejleményekről beszámolva arról is írt, hogy az önkéntesekből alakult, a szakadárok elleni harcban jeleskedő ukrán Nemzeti Gárda száz új hadieszközzel – páncélozott járművel és teherautóval – gyarapodott, és még ötszázat fog kapni.
Közben Szerhij Taruta Donyeck megyei kormányzó megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint tárgyalások folynak a donyecki nemzetközi repülőtér “elcseréléséről” egy szeparatista ellenőrzés alatti területre. A napokban az ukrán médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az ukrán hadsereg csak azért tartja ellenőrzése alatt a légi kikötőt, hogy elcserélje a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő, orosz katonák és szakadárok által megszállt Novoazovszk városára. Taruta pontosított, hogy nem Novoazovszkról van szó, hanem Donyeck városának egy részét cserélnék el a repülőtérre.
Később a kormányzó sajtóirodája helyesbített. Közleményében azt írta, hogy Taruta szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. A közlemény szerint a szakadár fegyveresek követelik az ukrán erőktől, hogy adják át a légi kikötőt, cserébe pedig felajánlották néhány kistelepülés szabaddá tételét.
A donyecki repülőtér olyan erődítmény, amelyet a szakadárok hiába ostromolnak és lőnek nehézfegyverekkel hetek óta, nem képesek bevenni.
A donyecki városvezetés szerdán közölte, hogy a településen továbbra is feszült a helyzet. A város északi részén tűzharcok kezdődtek hajnalban. Néhány lakótelepen megszűnt az áramellátás, mert a becsapódó lövedékek kárt tettek több transzformátor-alállomásban.(MTI)

Scroll To Top