Az OPEC 20 dolláros olajáron sem csökkentené kitermelését

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) akkor sem mérsékelné olajtermelését, ha a nyersolaj hordónkénti ára 20 dollárra csökkenne – mondta Szaúd-Arábia olajipari minisztere.

Ali Naimi a Middle East Economic Survey című nemzetközi gazdasági szaklapnak adott interjúban – amely kedden megjelent a Financial Timesban is – kijelentette: az OPEC-országoknak nem érdekük a kitermelés visszafogása, “bárhol legyenek is az árak”. Naimi elmondta, hogy erről sikerült meggyőznie az OPEC többi tagállamát is.
“Nem érdekes, hogy az olaj 20, 40,, 50 vagy 60 dollárba kerül” – tette hozzá.
Naimi – az OPEC legnagyobb olajtermelő tagországának szakminisztere – szerint előfordulhat, hogy a nyersolaj világpiaci ára soha nem éri el ismét a 100 dollárt.
A Financial Times “drámai szakpolitikai fordulatnak” nevezi Ali Naimi kijelentéseit, amelyeknek a londoni gazdasági napilap szerint messze ható következményei lesznek a világ energiaiparára. A lap által idézett elemzői vélemények szerint Szaúd-Arábia a magasabb kitermelési költségű forrásoktól – mindenekelőtt az amerikai palaolajtól, vagy a mélytengeri brazil kitermeléstől – próbálja védeni saját piaci részesedését.
A legutóbbi londoni befektetői felmérés szerint a piaci szereplők valóban látnak mozgásteret az olajárak további jelentős csökkenésére.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőrészlege, amely rendszeresen méri a globális portfoliótőke-áramlás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát, legfrissebb vizsgálata során azt a kérdést tette fel a japán intézményi kötvénybefektetőknek, hogy milyen árszinten várják a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti árának mélypontját.
A megkérdezettek 48 százaléka 50-60 dollár közötti, 40 százalékuk ugyanakkor 40-50 dollár közötti, illetve 40 dollár alatti Brent-árfolyammélypontot jósolt.
A Barclays a felméréshez fűzött elemzésében kiemeli, hogy az utóbbi hetek folytatódó olajárcsökkenése nyomán jelentősen csökkentek az intézményi befektetői kör várakozásai is. A ház ugyanis három hete már feltette ugyanezt a kérdést a japán kötvényalap-kezelőknek, és akkor a megkérdezettek fele még 60-70 dollár között valószínűsítette a Brent várható árfolyammélypontját.
(MTI)

Scroll To Top