Az olaszok online keresik az új államfőt

Az olasz parlament április 18-án kezdi meg az új köztársasági elnökről szóló szavazást, miközben az 5 Csillag Mozgalom online népszavazást indított és az interneten keresi az olaszok által leginkább támogatott jelöltet.

A hét év után mandátuma végéhez érő Giorgio Napolitano utódjának megválasztására április 15-re hívták össze a római parlamentet. Az új államfőről szóló első szavazást azonban csak április 18-án tartják meg. A szenátus és a képviselőház 945 tagja közös ülésen szavaz a tartományok küldötteivel együtt. Összesen 1007-en döntenek az új államfőről.
A balközép Demokrata Párt (PD) Romano Prodi volt kétszeres kormányfőt jelölte az államfői székbe. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) többeket javasolt, közöttük Gianni Lettát, a Berlusconi-kormányok egykori miniszterelnöki államtitkárát, akit a párt 2006-ban is államfőnek jelölt.
Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) Gino Strada orvost, a világ háborús övezeteiben tevékeny Emergency humanitárius szolgálat vezetőjét. Az M5S azonban online népszavazást indított és interneten keresi az olaszok által leginkább támogatott jelöltet, és ezt teszik a nagy olasz napilapok honlapjai is. (http://www.corriere.it/appsSondaggi/pages/corriere/d_11971.jsp)
Az elhúzódó kormányalakítást „időpocséklásnak” nevezte a PD új generációját képviselő Matteo Renzi, firenzei polgármester. Pierluigi Bersani PD-főtitkár is a megoldást keresi: találkozót ajánlott fel Silvio Berlusconinak a PdL elnökének, aki egyelőre nem válaszolt.
Olaszországot továbbra is az ügyvivő Monti-kormány vezeti, mely hétfőre ígérte azt a rendeletet, amellyel az olasz állam kifizeti a vállalkozásokkal szemben felgyülemlett tartozásait. A kormány a nyárra tervezett áfaemelés felfüggesztését is mérlegeli.  (MTI)

Scroll To Top