Az olasz kormányfő szerint “kényes” helyzet alakult ki a Berlusconi-ítélet után

Enrico Letta olasz miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján “kényesnek” nevezte az olasz belpolitikai helyzetet, miközben az egy év börtön letöltésére ítélt Silvio Berlusconi pártja, a Szabadság Népe (PdL) az államfői palota előtt sürgetett amnesztiát a pártelnöknek.

A szokásos pénteki kormányülés utáni tájékoztatóján Letta a Berlusconit érintő kérdésekre is válaszolt. Kijelentette, hogy a törvények értelmében Berlusconi elveszítette parlamenti mandátumát és nem választható újra. Letta hangsúlyozta, hogy ez az a pillanat, amikor “mindenkinek vállalnia kell saját felelőségét úgy, hogy az ország érdeke kerekedjen felül. Olaszországnak nem az az érdeke, hogy feleméssze magát”.
Silvio Berlusconi a csütörtök esti videoüzenete óta még nem nyilatkozott. Pénteken a PdL parlamenti frakcióinak tagjaival találkozik a párt stratégiájának egyeztetésére. Elemzők szerint nehéz elképzelni, hogy Berlusconi ne reagálna az őt sújtó ítéletre.
A PdL-választók alkotta “Silvio serege” elnevezésű csoport péntek reggel óta az olasz államfői palotánál tüntet, amnesztiát követelve Berlusconinak. Az Antonio Di Pietro volt ügyész alapította Értékek Olaszországa (IdV) a római parlament előtt követelte Berlusconi azonnali kizárását a felsőházból. “Mint Al Capone, Berlusconi is banánhéjon csúszott el” – fogalmazott Di Pietro.
“Hogy engedheti meg magának a PdL, hogy adócsaló vezesse? A PdL döntsön: igazi politikai párt, vagy Berlusconi nélkül nem létezik” – hangoztatta Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára.
“Berlusconi vállalkozóként 9 milliárd euró adót fizetett be az olasz államkasszába”- reagált Michaela Biancofiore, a PdL közigazgatási államtitkára.
A SkyTg24 hírtelevízió értesülései szerint Silvio Berlusconi útlevelét órákon belül bevonhatnák a hatóságok. A bírósági végzést a következő hetekben adja át neki a csendőrség: Berlusconinak szeptember 16-tól harminc napja lesz, hogy eldöntse, házi őrizetben vagy közhasznú munka végzéssel akarja letölteni a rá kiszabott egy év börtönt. A 70 év feletti olaszoknak ugyanis – bizonyos feltételek esetén – nem kell börtönbe vonulniuk, hiába kaptak ilyen büntetést, hanem e két, fenti büntetési módot is választhatják.
A HuffingtonPost.it hírportál szerint a szenátus mentelmi jogi bizottsága akár azonnal megfoszthatja Berlusconit a mandátumától. Az erről szóló ülés azonban csak az ősszel várható. A bizottság 23 tagjából 15-en szavazhatnának a mentelmi jog ellen. Az ezt megerősítő szenátusi voksolás azonban hónapokig elhúzódhat.
A pénteki felmérések szerint ha most lennének Olaszországban a választások, a 27,1 százalékos támogatottsággal bíró PdL alig másfél százalékponttal előzné meg a PD-t, de az olaszok fele nem menne el szavazni.
– Felelőség ide, felelőség oda, a római kormány órái meg vannak számlálva – nyilatkozta Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke. (MTI)

Scroll To Top