Az MNB összefoglaló dokumentumot tett közzé a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezményről

A vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programmal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat összefoglaló dokumentumot tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz, más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A stratégia részeként a jegybank tavaly decemberben hirdette meg vállalati és önkormányzati Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény programját.
Az MNB közleményében azt írták, a program meghirdetése óta számos kérdés, észrevétel merült fel, ezért az ezekre adott szakmai válaszokat kérdések és válaszok formában összesítette. A közzétett dokumentum többek között például arra is válaszol, hogy ha egy kötvénykibocsátás során a finanszírozott alapügyletek zöldnek minősülnek, a kötvényhez szükség van-e külön zöld minősítésre.
A jegybank továbbra is várja az érintett szereplőktől a tőkekedvezmény-programhoz kötődő kérdéseket a zold.penzugyek@mnb.hu címre, az ezekre adott válaszokkal folyamatosan bővíti a már közzétett dokumentumot – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben hangsúlyozzák, az MNB pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani kívánja a zöld hitelezést. A kedvezmény – amelyet öt éven keresztül biztosít az MNB – első lépésben a megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására vonatkozik – írják a közleményben.(MTI)

Scroll To Top