Akár 49 millió rászorulót is elérhet a FAO támogatása idén

A koronavírus járvány, konfliktusok és a klímaváltozás hatásai tovább növelhetik a súlyos éhezők számát, és hogy ezt elkerülhessük és az emberéleteket és megélhetéseket megvédhesse, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1,1 milliárd dolláros támogatási kérelemmel fordult a nemzetközi közösséghez.

2021-ben a FAO ezzel 48,9 millió mezőgazdaságból élő embernek segíthetne helyi élelmiszertermelést és táplálkozást javító intézkedések, továbbá a helyi közösségek ellenálló képessége és lehetőségeinek bővítése révén.

A FAO legfrissebb adatai szerint, országról országra romlik a helyzet és nő az akut éhezők száma, ami várhatóan meghaladva majd a 2019-es év 135 milliós negatív rekordját. Pontos számok az áprilisban megjelenő élelmezési válságokról szóló jelentésben várható.

A leginkább kétségbeejtő helyzetben – a nemzetközi élelmezésbiztonsági skála 4-es vészhelyzeti besorolásában –  mintegy 30 millió ember él, akik, körükben magas a halálozási arány és jellemző a bevételi források visszafordíthatatlan kiapadása.

Lányok, fiúk, nők és férfiak százai és ezrei élnek az éhezés köszübén számos országban. Sokan olyan konfliktus sújtotta területeken, ahova a humanitárius segítség csak nehezen ér el.

„Milliók élnek a szakadék szélén, csak egy utolsó csapás választja el őket helyzetük gyors romlásától. Ha hivatalosan éhínségnek nyilvánítjuk, ha nem, azonnal cselekednünk kell,” – mondta Dominique Burgeon, a FAO vészhelyzeti egységének igazgatója.

A mezőgazdaság a túlélés és megélhetés záloga

Ötből négy vidéki térségben élő számára a mezőgazdaság valamilyen formája kritikus fontosságú a megélhetés szempontjából. Az éhínség legpusztítóbb formája jórészt a vidéken élőket sújtja, ezért az élelmezésbiztonság javítása is ott kell kezdődjön nagyívű és összehangolt projektek formájában.

A FAO eddigi támogatása hozzájárult 24 millió ember társadalmi-gazdasági körülményeinek javításához a világjárvány idején. Afrikában több mint 3,1 millió tonna 939 millió dollár értékű gabonát mentettek meg a vándorsáska pusztításától, ami elegendő 20,8 millió ember élelmezésére egy éven át és további 1,5 millió nomád állattartó megélhetésének megóvására.

Ezen támogatások a FAO-tól tehát hozzájárultak ahhoz, hogy a rászorulók saját maguk termelhessék meg a túlélésükhöz szükséges élelmiszert és ezáltal elkerüljék az éhezést.

Célzott támogatás a súlyos éhezőknek

2021-ben a  FAO sürgősségi támogatása a leginkább élelmiszerhiányos közösségeket célozza több mint 30 országban, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Szomália, Dél-Szudán, Szíria és Jemen.

Jemenben a világtörténelem legsúlyosabb humanitárius válsága zajlik a politikai konfliktus és a gazdasági összeomlás következményeként. A gazdáknak mindemellett a vándorsáskával és más természeti katasztrófákkal is meg kell küzdeniük. A FAO 6,3 millió embernek segítene a pénzügyi és mezőgazdasági támogatás hatékony kombinációjával.

Szíriában 12 millió embert érhet el a mezőgazdasági megélhetéseket és értékláncokat támogató program, míg Etiópiában 6,7 millió  és Dél-Szudánban 6 millió éhezés sújtotta embernek tervez segíteni a FAO megélhetésük, ellenálló képességük és mezőgazdasági tevékenységük megerősítésében.

“Továbbra is a leginkább rászorulókba fektetünk be, hogy támogassuk a felépülésüket és az éhezésből való kilábalást,” – mondta Burgeon.

Scroll To Top