Az MNB elnöke sajtótájékoztatót tart csütörtökön

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön  délelőtt, várhatóan stratégiai döntésekről.

Az MNB szerdai meghívójából ugyan nem derül ki a sajtótájékoztató témája, de a jegybank korábban azt közölte, hogy a jegybanki vezetés a következőkben a kamatdöntések után már nem tart sajtótájékoztatót, csak egyes stratégiai döntések bejelentésekor.
Matolcsy György először tart sajtótájékoztatót március eleji, jegybankelnöki kinevezése óta.
A Világgazdaság Online szerda délután forrás megjelölése nélkül közölte, hogy az MNB Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönző lépéseiről lesz szó.
Az értesülés közzététele után a forint gyengült: az euró forintárfolyama mintegy 2 forinttal 302,5 forintra emelkedett.
Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manőverezési lehetősége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.
A január végén adott interjúban úgy fogalmazott: „olyan konzervatív jegybankot szeretnék látni, amely alkalmazza az Európai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt és néhány, a Fed által bevetett eszközt”. Példaként említette: a jegybank célzott tőkeinjekciókkal bátoríthatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- és középvállalatoknak és az exportorientált cégeknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe „óriási hiba lenne”. (MTI)

Scroll To Top