Az IMF két hónap haladékot ad Romániának a szerkezeti reformok felgyorsítására

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvileg egyetértett a román hatóságok azon kérésével, hogy két hónap haladékot adjon a szerkezeti reformok terén vállalt kötelezettségek teljesítésére – derült ki Victor Ponta román miniszterelnök nyilatkozatából.

A kormányfő hétfőn találkozott az IMF bukaresti küldöttségével, amely felülvizsgálati látogatáson tartózkodik a román fővárosban. Ponta megerősítette, hogy a román hatóságok két hónap haladékot kértek az IMF-től a szerkezeti reformok folytatására, ami román állami vállalatok kisebbségi vagy többségi részvénycsomagjának az eladására vonatkozik.
„Két hónap haladékot kértünk, és az IMF elvileg egyetértett ezzel annak érdekében, hogy minél több eredményt tudjunk felmutatni a valutaalap igazgatótanácsának az állami vállalatok privatizálása terén” – mondta Victor Ponta.
A kormányfő szerint Románia vállalta, hogy felgyorsítja a szerkezeti reformokat, így a Transgaz vállalat 15 százalékos részvénycsomagját tőzsdére viszi, valamint elindítja ugyanezt a folyamatot az Oltenia energiavállalat 10 százalékos, a Nuclearelectrica és a Romgaz vállalatok 15-15 százalékos részvénycsomagja esetében is.
A román kormány vállalta, hogy az Electrica SA áramszolgáltató privatizálását is folytatja, a román államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfa) többségi részvénycsomagját pedig eladja egy stratégiai befektetőnek. Ugyanezt teszi a román posta esetében is, a többségi részvénycsomag eladását február végéig hirdeti meg a kormány, és a tervek szerint június közepén már magánkézben lesz a posta.
Ponta szerint Románia számára jó hír, hogy továbbra is az IMF hitelmegállapodás ernyője alatt marad. Az eddigi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a megállapodásnak köszönhetően előnyös feltételek mellett tudja Románia finanszírozni a gazdaságát a pénzpiacokról.
A miniszterelnök szerint Románia júniusban tárgyalhat egy újabb elővigyázatossági hitelmegállapodásról, és ennek érdekében igyekszik sikerrel lezárni a jelenlegi két éves, 3,6 milliárd eurós hitelmegállapodást. (MTI)

Scroll To Top