Az ExxonMobil hét kőolajlelőhely feltárásának jogát kapta meg az orosz Rosznyeftytől

Az orosz Rosznyefty az északi-sarkköri kontinentális talapzaton lévő tizekettőből hét kőolajlelőhely feltárására adta át a jogot az ExxonMobilnak – közölte szerdán Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője.

Az amerikai cég Oroszország északi-sarkköri területén 2011-ben már három lelőhely feltárásának jogához jutott hozzá.
Az ExxonMobil és a Rosznyefty között meglévő stratégiai megállapodást kiegészítő egyezménye szerint az orosz állami kőolajcég a hét lelőhelyért cserébe az ExxonMobiltól 25 százalékos részesedést kapott az alaszkai Point Thomson földgázmezőn folyó palagáz- és gázkondenzát-kitermelésből.
A Rosznyefty ebben a hónapban kapta meg a jogot a Jeges-tenger peremtengerein – a Csukcs-, a Laptyev- és a Kara-tengeren –  körülbelül 600 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű területen  található kőolajlelőhelyek feltárására.
Az orosz szabályozás szerint jelenleg csak azok a hazai állami vállalatok kaphatnak jogot a kőolaj és földgáz feltárására az ország területéhez tartozó kontinentális talapzaton, amelyek legalább öt év gyakorlattal rendelkeznek. Ezek a Rosznyefty és a Gazprom. A magáncégeknek velük kell megállapodni ahhoz, hogy feltárhassák a gazdag lelőhelyeket, például az északi Jeges-tengeren.
Az egyezmény jelentőségét mutatja, hogy azt Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője és Stephen Greenle, az ExxonMobil Exploration elnöke Novo-Ogarjevóban, Vlagyimir Putyin rezidenciáján, az orosz államfő jelenlétében írták alá. Ezt megelőzően az orosz állami kőolajóriás igazgatótanácsa hozott döntést az amerikai céggel meglévő stratégiai együttműködés bővítéséről.
A két cég tavaly április közepén közös vállalatok létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről egyezett meg. 2011 augusztusában született meg közöttük az a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás, amelyet a Rosznyefty és az ExxonMobil Oroszországban, az Egyesült Államokban és harmadik országokban valósítanak meg.
A Rosznyefty és az ExxonMobil annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy az orosz Távol-Keleten földgáz cseppfolyósító üzemet építsenek – közölte az erről szóló szándéknyilatkozat aláírását követően Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője. (MTI)

Scroll To Top